Ingezonden persbericht


Saoedi-arabiË: koninkrijk op de rand van een crisis

CNN Presents: Kingdom On The Brink

Uitzending: zaterdag 20 november om 21.00 uur, zondag 21 november om 12.00 en 19.00 uur

Grote oliereserves, de geboorteplaats van de Islam en een sterke Amerikaanse bondgenoot vormen de drie hoekstenen van Saoedi-Arabië 's positie in de wereld. In CNN Presents 'Kingdom On The Brink' onderzoekt CNN's senior internationaal correspondent Nic Robertson of Saoedi-Arabië aan de rand van ineenstorting staat: enerzijds probeert het land haar centrale rol in de regio te behouden, anderzijds wordt het geconfronteerd met druk van de buitenwereld en de interne onrust.

De chaos in buurland Irak, tezamen met de recente terroristische aanslagen in Saoedi-Arabië, vormen potentiële brandstof voor een nieuw en sterker al Qaeda in het geboorteland van de Islam.

Robertson, die Saoedi-Arabië het laatste jaar regelmatig bezocht, maakte reportages van al Qaeda's toenemende terroristische aanslagen en de onthoofding van de Amerikaanse ingenieur Paul Johnson. In 'Kingdom On The Brink' probeert hij een beeld te krijgen van de terroristen en hoe de militante tak van de Islam wordt gevoed door de religieuze Wahabbi lessen van Saoedische geestelijken.

Robertson interviewt een aantal Saoedies, inclusief Prins Alwaleed bin Talal, een van de rijkste mannen ter wereld en een toonaangevend voorstander van de hervorming van Saoedi-Arabië's gesloten maatschappij. Een andere Saoedi die geportretteerd wordt is de zwager van Osama bin Laden die gedurende 10 jaar zijn meest intieme vriend was. Robertson spreekt ook met voormalige militanten die zich nu inspannen om de Saoedische maatschappij vreedzaam te veranderen en een einde te maken aan het geweld.

Van een jonge arbeider, die openlijk praat over het toenemende probleem van drugsmisbruik in zijn land; een zakenvrouw die het establishment uitdaagt door kandidaat te zijn in de gemeenteraadsverkiezingen tot een reclameman uit Jeddah die Ground Zero in New York bezoekt, Robertson neemt ons mee tot in de kern van deze gesloten maatschappij en geeft een openhartige kijk op de enorme uitdagingen waarvoor het huis van Saud wordt gesteld.

'Kingdom On The Brink' werd geproduceerd door CNN's senior onderzoeker en producer Henry Schuster, die onder andere samenwerkte met Robertson aan de bekroonde onthulling van Al Qaeda's trainings tapes, 'Terror on Tape'. Rich Brooks was verantwoordelijk voor de fotografie en de producer in het veld was Rida Said. De eindredactie werd gevoerd door Dave Herrod.


---

Noot voor de redactie (