Protestantse Kerk in Nederland


Speciale uitgave 25 jarig jubileum Kinderen in de Knel

(19-11-2004)
Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Kinderen in de Knel verschijnt er een speciale uitgave over de geschiedenis en de activiteiten van het kinderprogramma van Kerkinactie. Het jubileumboek wordt zaterdag 20 november a.s. tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht overhandigd aan het Lyceum Sprengerloo uit Apeldoorn, een school die zich actief heeft ingezet voor de laatste campagne over dienstmeisjes in Peru.

Kinderen in de Knel is in november 1979 door de protestantse kerken opgericht met als doel hulp te verlenen aan kinderen die wereldwijd in moeilijke omstandigheden leven en buiten de boot vallen. Het programma ging van start onder de naam Alternatief Adoptieplan en wilde een alternatief bieden voor de individuele financiële kinderadoptie in de derde wereld landen. Het helpen van kinderen gebeurde door een hele leefgemeenschap te helpen.

In de loop van het 25-jarig bestaan is het aantal projecten sterk uitgebreid. Kinderen in de Knel heeft projecten voor kinderen in conflict met de wet, seksueel uitgebuite kinderen, straatkinderen en kinderen met aids. Jaarlijks is er een campagne over een speciaal thema. Ook is de fondsenwerving in de loop der jaren geprofessionaliseerd. In 1979 waren er 1400 trouwe donateurs terwijl er in 2003 bijna 12 duizend vaste gevers zijn. In 2003 werd er 2 miljoen euro aan projecten uitgekeerd. Het programma tracht door scholing, voorlichting en bewustwording de leefsituatie van kinderen te verbeteren. Daarnaast wordt er gelobbyd bij overheid en politieke partijen om te komen tot goede wet-en regelgeving. Er wordt uitsluitend samengewerkt met lokale partners die de plaatselijke situatie goed kennen.

In de jubileumuitgave getiteld Recht op toekomstdromen komen partners uit verschillende landen aan het woord die stilstaan bij de resultaten van het programma zoals directeur Peter Kamei van YMCA-Liberia of Sorin Gheorghe, programmacoördinator van de Back to School Foundation in Roemenië. Vier jaar geleden startte de samenwerking met deze Roemeense organisatie die straatkinderen onderwijs geeft en hen voorbereidt op het reguliere onderwijs. Nog altijd ben ik diep onder de indruk van de oprechte interesse van Kinderen in de Knel in de scholing van voormalige straatkinderen. Mijn ervaring is dat hulporganisaties in het algemeen wel de eerste basale levensbehoeften verzorgen maar daarna vrij snel verdwijnen. Kerkinactie blijft meedenken.

Kerkinactie is het missionaire en diaconale werk in binnen- en buitenland van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Delen van dit werk worden uitgevoerd mede namens tien oecumenisch georiënteerde kerken en organisaties in Nederland. Kerkinactie steunt jaarlijks ruim 900 missionaire en diaconale projecten van partners wereldwijd en in Nederland.