---

Nieuwsberichten
---

Oprichting Groep Luchtmacht Reserve

18-11-2004 15:58:00

Op Vliegbasis Eindhoven wordt zaterdag (20 november) door de Commandant Tactische Luchtmacht, generaal-majoor Hans de Jong, de Groep Luchtmacht Reserve opgericht. De Groep Luchtmacht Reserve staat onder commando van de luitenant-kolonel (R) P.F.H.N. Dekkers.

De oprichting van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) is een uitvloeisel van het reservistenbeleid zoals dit door de staatssecretaris van Defensie in 2003 aan het parlement is aangeboden. Hierop besloot de Luchtmachtraad op 23 maart 2004 de reservisten binnen de luchtmacht in de Groep Luchtmacht Reserve samen te brengen.

Binnen de nieuwe organisatie zijn twee soorten reservisten te onderscheiden: Reservisten Militaire Taken. Deze reservisten worden vooral ingezet voor de ondersteuning van vredesbewaking en voor ceremoniële taken. Zij vullen daarmee het beroepspersoneel aan op moment dat zich een piekbelasting voordoet. De tweede groep bestaat uit Reservisten Civiele Deskundigheid. Deze groep van reservisten bezitten vaardigheden die niet standaard binnen de krijgsmacht aanwezig zijn. Bijvoorbeeld specialisten op het gebied van infrastructuur, civiel bestuur en medische specialismen. Zij vervullen hun taken voornamelijk in het kader van de civiel militaire samenwerking tijdens uitzendingen.

De Groep Luchtmacht Reserve bestaat in totaal uit 538 functies. De reservisten brengen per jaar gemiddeld 24 dagen in werkelijke dienst door.

Nieuws Nieuwsberichten