Ingezonden persbericht


Nieuws op www.wijninfo.nl

De Nationale Wijnkeuring

PERSAANKONDIGING

De Nationale Wijnkeuring wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de stichting Wijninstituut Nederland. Voor deze keuring kunnen Nederlandse wijngaardeniers witte, rosé en rode wijnen uit nog niet eerder ter keuring aangeboden jaargangen inzenden tot 10 no-vember a.s.

Deze keuring bestaat zoals gebruikelijk uit twee onderdelen, een analyse uitgevoerd door een Duits wijnlaboratorium en een organoleptische beoordeling door een vinologenpanel. De resultaten plus de interpretatie van de analyse worden op papier uitgewerkt en aan de deel-nemende wijngaardeniers doorgegeven in de vorm van een individueel analyse-advies opge-bouwd uit een overzicht van de chemische samenstelling van de wijn, met zo nodig vinifica-tie-adviezen en een sensorische beoordeling.

Op basis van de analyse-resultaten worden de ingezonden wijnen conform de regels wel of niet toegelaten tot de organoleptische beoordeling. Die vindt plaats volgens een internatio-naal erkend 100 punten systeem (OIV) door een vinologenpanel onder voorzitterschap van Frank Jacobs (Perswijn) en bestaande uit 8 leden, waaronder de vinologen Ton Kolsteeg, Anja Vondenhoff en Gilbert Wigmans; Noelle Ruitenberg, wijnjournalist van het wijnblad Vino; en Noel Vanwittenbergh, sommelier van The Grant FB in Amsterdam. Dit deel van de Nationale Wijnkeuring vindt plaats op zaterdag 20 november in restaurant De Engel (Waal-bandkade 102, 6669 ME Dodewaard; 0488 411280), begint om 10.00 uur en zal naar ver-wachting rond 13.00 kunnen worden afgerond met de toekenning van medailles. Vertegen-woordigers van de pers zijn die dag van harte welkom.

De uitslag van de Nationale Wijnkeuring 2004 wordt bekendgemaakt ter afsluiting van de 1e Nationale Wijnbouwconferentie op dinsdag 23 november in Wageningen om 19.45 uur in collegezaal 6 van het scheikundegebouw midden (gebouw nr. 316, Dreijenplein 8, 6703 HB Wageningen) van de Wageningen UR. Dan vindt ook de prijsuitreiking plaats, waarbij verte-genwoordigers van de pers vanzelfsprekend ook van harte welkom zijn. Om U, gezien het tijdstip van de bekendmaking en de prijsuitreiking, wat meer ruimte te bieden, zijn wij des-gevraagd bereid de uitslag eerder die dag onder embargo bekend te maken.

Voor aanvullende informatie kunt U terecht bij de voorzitter van de stichting Wijninstituut Nederland, Stan Beurskens (043 3656226 / 0653289681).

Maastricht, 4 november 2004