Ingezonden persbericht


FINALE

Wereld opening

Moving the World- de Dam 2004

AMSTERDAM

Uitnodiging

Amsterdam, 8 november 2004

Zaterdag 20 november a.s. openen de kunstenaars Scorselo & Swart het internationale publieke kunstwerk: 'Moving the World- de Dam 2004' op het Wittenburgerplein in Amsterdam centrum, samen met de wethouders van gemeente Amsterdam Guido Frankfurther en Els Iping. Voorafgaand aan de opening vindt een boottocht inclusief lunch plaats, door de Amsterdamse grachten naar de Oosterkerk, voor alle buitenlandse gasten, waaronder diverse ambassadeurs, burgemeesters en consul generaals uit de acht wereldsteden en drie museum directeuren uit o.a. Noorwegen, Indonesie en Marokko.

De huidige wereld is een complex van steeds veranderende politieke en economische machten. Tegelijkertijd kunnen we diezelfde wereld beschouwen als één enkele en verenigde locatie. Daar waar geld en macht verdeling zaaien, is Moving the World erin geslaagd een brug te slaan en de verschillende werelddelen en culturen met elkaar verenigen met een simpele Damkei. Elke cultuur laat stilistische en creatieve verschillen zien in haar manifestatie van bestaan. De primaire en existentiële levensbehoeften zijn echter in elke cultuur hetzelfde. Moving the World heeft functioneel, primair en symbolisch sporenmateriaal geselecteerd van een bestaande cultuur en getransporteerd naar en geintegreerd in een 8 andere culturen. -Ankara (Turkije), Casablanca (Marokko), Antwerpen(Belgie), Athene (Griekenland), Cairo (Egypte), Jakarta (Indonesie), Oslo (Noorwegen) en Kopenhagen (Denemarken)-

De Dam in Amsterdam is het symbool van eenheid en identiteit in de Nederlandse samenleving. De stenen van de Dam zijn gevormd in vele verschillende manieren door vele verschillende voetstappen en culturen. In januari 2001 zijn de originele kinderkopjes vervangen door 5000 m2 nieuwe stenen. Na de herprofilering van de Dam lagen voor drie jaren, 4500m2 keitjes opgeslagen op de Sparklerweg. 500m2 damkeitjes zijn verscheept onder Moving the World in de periode van 2003-2004.

Eind oktober 2004 zijn alle samengekomen materialen uit de 8 landen verenigd in een autonoom kunstwerk op het Wittenburgerplein. In de uitvoering van het kunstwerk was het van belang dat zowel de authenticiteit van het geselecteerde materiaal (verscheidenheid; geschiedenis en oorsprong) als het verenigende aspect, (eenheid; de nieuw verkregen identiteit), belicht werden.

U bent van harte uitgenodigd om bij deze Wererld opening aanwezig te zijn. Deze vindt plaats op:

Zaterdag 20 november 2004

Oosterkerk, Wittenburgerplein AMSTERDAM
14.30 uur

Het programma:

13.00 uur Vertrek vanaf steiger Stadhuis, zijde Muziektheater (voor de buitenlandse gasten )

14.45 uur Ontvangst in Oosterkerk

15.00 uur Opening Oosterkerk

16.00 uur Premiere Film: Moving the World

15.45 uur Openingsceremonie Wittenburgerplein

16.00 uur Cocktailparty Oosterburgerkerk

In verband met de organisatie wordt het op prijs gesteld indien u vóór 10 november a.s. laat weten of u wel of niet aanwezig zult zijn. Dit kan via de email: Stichting.Kriteria@wanadoo.nl Voor meer informatie over het kunstwerk zie: www.scorselo-swart.com

StichtingKRITERIA
+31 (0) 20 6684402 - + 31 (0) 6 41514330