AMSTERDAM RECORD CONVENTION

Grootste muziekbeurs ter wereld presenteert uniek programma

Concertposters en Arjen Lucassen in de Jaarbeurs

In de pophistorie zijn een aantal voorbeelden te vinden van geslaagde samenwerking tussen kunstenaars en popgroepen. Een daarvan is de concertposter uit de jaren zestig.
Anno 2004 worden de meeste popconcerten aangekondigd met een foto of het logo van de band, maar zo eenn 35 jaar geleden werd er meer werk van gemaakt: er werden door kunstenaars prachtige gezeefdrukte affiches ontworpen voor optredens van groepen als Pink Floyd, de Doors, Jimi Hendrix, Bob Dylan en Frank Zappa. Deze kleurrijke, fantasievolle en vaak psychedelische affiches worden nu beschouwd als een vorm van moderne kunst en ze worden in toenemende mate verzameld. Een groot aantal van deze originele concertposters komen onder de hamer tijdens de jaarlijkse Veiling van Rock & Popmemorabilia op de tweedaagse Mega Platen & CD Beurs in de Utrechtse Jaarbeurs.

De Veiling komt op het moment dat de concertposter als kunstvorm opnieuw in zwang raakt. In Engeland laten platenmaatschappijen en popzalen sinds kort weer speciale posters ontwerpen voor optredens van zogenaamde indiebandjes. Ze hopen op die artistieke manier toch een visuele injectie te geven aan de nieuwe golf van bands die wars zijn van een commercieel imago, zoals Keane en Snow Patrol. En ook in de Verenigde Staten nemen concertzalen en bands sinds een paar jaar weer kunstenaars in de arm om affiches te ontwerpen voor optredens en tournees van bands als Queens of the Stone Age, de White Stripes, de Hives en de Strokes. Twee van deze kunstenaars zijn in de Jaarbeurs aanwezig met hun werk: Darren Grealish en DelanoRock.

Een ander voorbeeld van succesvol samenwerken zijn hoesontwerpen. In de loop van de tijd hebben een groot aantal bands de hoezen van hun platen door kunstenaars laten ontwerpen. Sommige popgroepen werkten exclusief met één artiest, zoals Yes met Roger Dean, U2 met Anton Corbijn, en Marillion en Fish met Mark Wilkinson. Wilkinson is op uitnodiging van de Fish fanclub het hele weekend aanwezig in de Jaarbeurs om zijn werk te signeren en toe te lichten. Voor zijn beeldende rockoperas maakte multi-instrumentalist Arjen Lucassen eveneens gebruik van hoesontwerpen van verschillende kunstenaars. Onder de naam Ayreon bracht hij acht ceedees uit, waaraan een indrukwekkende lijst internationale gastmuzikanten meewerkten. Als gastgitarist verleende hij zelf zijn medewerking aan studio-opnamen van bands over de hele wereld. Het is dan ook hoogst uitzonderlijk dat hij op zaterdagmiddag een akoestisch live-optreden verzorgt tijdens de Mega Platen & CD Beurs. Arjen speelt met Peter Vink (Q65, Finch) en Robert Soeterboek een aantal nummers van zijn nieuwe cd Actual Fantasy Revisited, die als primeur op de Beurs verkrijgbaar zal zijn. Tevens houdt hij dan een signeersessie.

De Mega Platen & CD Beurs vindt plaats op zaterdag 20 en zondag 21 november in de Utrechtse Jaarbeurs en is de grootste beurs voor platen en cds ter wereld. Behalve de Popveiling is er op de Beurs een uitgebreide Elvis-tentoonstelling, samengesteld door het Deense Elvis Museum. Als gastdeejees fungeren de van MC5 bekende John Sinclair en Horace Cohen.

De kijkdag voor de veiling is op zaterdag, de veiling begint op zondag om 13.00 uur. Behalve concertposters worden nog een groot aantal andere rockmemorabilia aangeboden, in totaal meer dan honderd kavels. Kijk voor meer informatie op: www.recordplanet.nl of bel overdag naar
0229 213891.

Mega Platen & CD Beurs
3de Pop, Rock & Memorabilia Veiling
20 & 21 november 2004