Gemeente Roggel en Neer

15/11/2004
37.000 nieuwe bomen en struiken voor buitengebied regio Helden/Venlo

Op zaterdag 20 november valt voor de 8e keer het startschot voor de verfraaiing van het buitengebied van Helden, Venlo en omstreken. Vanaf die dag worden 28 erven voorzien van nieuwe bomen, struiken, singels en heggen. In de regio Helden/Venlo worden dit jaar ruim 470 bomen geplant en 7200 meter haag aangelegd. Dit gebeurt op initiatief van Stichting Het Limburgs Erf, die hiermee de kwaliteit van het Limburgse landschap wil verbeteren. Ieder jaar kunnen erf-eigenaren zich melden bij de stichting, die in ruil voor een eigen bijdrage van 250,- zorgt voor een erfontwerp en alle plantgoed. Het planten gebeurt vervolgens door de erf-eigenaren zelf.

Stichting Het Limburgs Erf is een samenwerkingsverband tussen de LLTB, Dienst Landelijk Gebied (DLG) en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL). Sinds 1997 zet de stichting zich in voor de kwaliteit van het Limburgse landschap en voor verhoging van de natuurwaarde in de provincie. Inmiddels heeft de stichting al meer dan 1.800 erven verfraaid en zijn er meer 1,5 miljoen bomen en struiken geplant. Inmiddels is overal in het buitengebied duidelijk te zien dat het erfbeplantingsproject z'n vruchten afwerpt. De Stichting ontvangt dan ook regelmatig zeer positieve reacties van deelnemers, gemeenten en andere bewoners en recreanten in het buitengebied.

Deelname
Iedereen die in of aan de rand van het buitengebied woont, kan in aanmerking komen voor deelname aan het erfbeplantingsproject. Landschapsarchitecten maken voor alle deelnemers een erfbeplantingsplan, waarin verschillende landschapselementen, zoals vrijstaande bomen, bosjes, lanen, houtsingels, heggen en hoogstamboomgaarden een plaats krijgen. Vervolgens krijgen de deelnemers uitleg over de aanleg en het onderhoud, zodat ze zelf met het uitgereikte plantmateriaal aan de slag kunnen. Het resultaat is niet alleen mooi om te zien, het biedt ook veel kansen voor vogels, vlinders, bijen en kleine zoogdieren. (Bedrijfs)gebouwen worden beter ingepast in het landschap. Bovendien schept een erfbeplanting privacy en beschermt het tegen zon en wind.

Aanmelden
In de hele provincie worden dit jaar 180 erven aangelegd. Het project wordt gefinancierd door de eigen bijdrage van de deelnemers ( 250,- per deelnemer) en door een bijdrage van de betreffende gemeenten ( 260,- per erf, indien de gemeente medewerking verleent). Daarnaast ontvangt de Stichting Het Limburgse Erf financiële bijdragen van de Provincie Limburg, de EU (EOGFL, afdeling garantie), het VSB fonds en Landschapspark de Graven. De Stichting Het Limburgse Erf wil het erfbeplantingsproject ook in de komende jaren voortzetten. Degenen die interesse hebben in deelname in 2005, kunnen zich nu al aanmelden bij Area Projecten, tel. 0475 - 355704.