Provincie Drenthe

zondag 21 november, Jozefkerk

Jaarlijkse landelijke herdenking verkeersslachtoffers in Assen

Assen, 11 november 2004
Persberichtnummer 04-170

Op zondag 21 november vindt in Assen de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Vereniging Verkeersslachtoffers Nederland (VVS) in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland (SHN). Gedeputeerde S.B. Swierstra spreekt de herdenkingstoespraak uit en zal namens de provincie een bloemstuk neerleggen. Het Jeugd Symfonie Orkest Drenthe verzorgt de muzikale omlijsting. Het thema van de bijeenkomst is 'Gebroken Levens'. De zaal is open om 14.00 uur en het programma begint om 14.30 uur. Na afloop van de herdenking is er tot 17.00 uur gelegenheid voor een informeel samenzijn.

Bijeenkomst
De jaarlijkse bijeenkomst biedt nabestaanden en slachtoffers, hun familieleden en vrienden en allen, die zich betrokken voelen bij de verkeersslachtoffers, de gelegenheid om stil te staan bij de slachtoffers van het wegverkeer. Het is voor hen een belangrijke steun om te weten dat zij niet alleen staan in hun verdriet, hun materiële en medische zorgen en het geringe begrip daarvoor in de samenleving. Daarnaast willen VVS en SHN met de bijeenkomst een signaal geven aan de samenleving in het algemeen en de politiek in het bijzonder, dat de bejegening van verkeersslachtoffers verbeterd dient te worden, dat het aantal doden en gewonden in het wegverkeer onnodig hoog is, dat de verkeersveiligheid hoger op de politieke agenda dient te komen en dat effectieve maatregelen om de verkeersveiligheid te verhogen sneller genomen dienen te worden.

De organisaties
Op 3 juli 1995 werd de Vereniging Verkeersslachtoffers opgericht met het doel de verkeersslachtoffers te verenigen en hen zo een herkenbaar gezicht en een krachtige stem te geven. Daardoor is de VVS in staat om haar doelstellingen na te streven: steun te bieden aan verkeersslachtoffers, behartigen van hun belangen en terugdringen van de verkeersonveiligheid.

Slachtofferhulp Nederland verzorgt sinds 20 jaar een eerste opvang aan slachtoffers van misdrijven en verkeersongevallen. Deze opvang bestaat uit een gestructureerde opvang en begeleiding op praktisch, juridisch en emotioneel gebied. SHN verstaat onder slachtoffers niet allen de directe slachtoffers, maar ook nabestaanden, familieleden en ander direct betrokkenen.

Internationaal
VVS is aangesloten bij de Europese Federatie van Verkeersslachtoffers, FEVR (Fédération Européenne des Victimes de la Route), opgericht in 1991, waarbij 29 verenigingen uit 15 Europese landen zijn aangesloten. Federatie en aangesloten verenigingen hebben gemeenschappelijke doelstellingen die hierboven geformuleerd zijn. De Federatie onderhoudt contacten op mondiaal en Europees niveau, waardoor de stem van de verkeersslachtoffers ook bij de Verenigde Naties, de Wereld Gezondheids Organisaties en de Europese Unie gehoord wordt. De Federatie coördineert ook de activiteiten van de aangesloten verenigingen. Zo is er de gemeenschappelijke datum vastgesteld voor de jaarlijkse herdenking van verkeersslachtoffers, de derde zondag in november. In alle aangesloten landen vinden op die dag activiteiten plaats.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl