Gemeente Amsterdam

Kinderlezing in NEMO
Wat is de koudste kou?
16 november 2004 - Ingrid Breed
Al gekeken waar je schaatsen liggen? Weer met handschoenen op de fiets naar school? De winter komt eraan en het lijkt elke dag weer wat kouder te worden. Een goed moment om eens stil te staan bij de vraag wat kou nou eigenlijk is.

NEMO wakker worden

Al gekeken waar je schaatsen liggen? Weer met handschoenen op de fiets naar school? De winter komt eraan en het lijkt elke dag weer wat kouder te worden. Een goed moment om eens stil te staan bij de vraag wat kou nou eigenlijk is. Dat doen kinderen op zondag 21 november om 11.00 uur samen met Anne de Visser, natuurkundige aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de maandelijkse Wakker Worden doe-lezing voor kinderen vanaf 8 jaar staat de vraag centraal: `Wat is de koudste kou?'.

Tijdens deze lezing blijkt bijvoorbeeld dat het zelfs nog kouder kan worden dan de Siberische temperaturen van -89,2 graden. De kinderen ontdekken de factoren die de temperatuur bepalen en hoe je van deze kennis gebruik kunt maken en waarom het voor wetenschappers belangrijk is om dit te weten. Zou er een punt bestaan waarop het niet meer kouder kan worden?

Over de Wakker Worden lezingen

De laatste Wakker Worden doe-lezing van dit jaar is op zondag 19 december en gaat over de vraag: Kunnen we leven op Mars? NEMO en de Universiteit van Amsterdam organiseren de lezingen in samenwerking met het Parool. De lezingen prikkelen de nieuwsgierigheid die kinderen op deze leeftijd hebben. De lezingen sluiten aan bij hun verwondering over alles wat er om hen heen gebeurt en de behoefte om de wereld te verklaren. Tijdens iedere lezing lossen kinderen samen met een wetenschapper van de Universiteit van Amsterdam een mysterie uit het dagelijks leven op.

Voor het vinden van die oplossing moeten ze wel wat doen. Door te experimenteren en vragen te stellen, vinden zij zelf het antwoord op de typische 'waarom'-vragen die hen bezighouden. Deelname kost EUR 2,50 per losse lezing en is gratis met een NEMO-entreekaartje.

© Gemeente Amsterdam