Provincie Limburg

21 november Dag van de Rechten van het Kind Jong zijn in Limburg

Ik heb recht op bescherming. Ik heb recht op onderwijs. Ik heb recht op privacy. Ik heb recht op sport. Ik heb recht op een eigen mening. Al deze rechten staan centraal bij de Limburgse Dag van de Rechten van het Kind. Deze dag vindt plaats op zondag 21 november in het Fortunastadion in Sittard-Geleen. Gedeputeerde Odile Wolfs: Kinderen en jongeren moeten weten wat hun rechten zijn, dat ze daar een beroep op mogen doen en dat deze rechten zelfs internationaal zijn vastgelegd. Dat is het thema van deze dag die voor iedereen gratis toegankelijk is.

De rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind, die wereldwijd op 20 november wordt gevierd. Op een aantrekkelijke, speelse en educatieve manier presenteren de Provincie Limburg en KidsLive! Events een programma dat kinderen en jongeren kennis laat maken met dit gedachtegoed. Er zijn verschillende doe-, actie- en info-elementen voor jongeren zoals sport- en spel, jeugdtheater, dans, kunst en poëzie. De muziek wordt verzorgd door DJ Jochen Miller. Verder zijn er tal van informatiestands van organisaties die zich met jeugd- en jongerenwerk bezig houden en er zijn discussieforums en workshops.

Themas
Naast alle interactieve elementen staan er ook enkele themas deze dag in de schijnwerper. Deze onderwerpen zijn o.a.:
* Jeugd Zorgen - welke zorg en begeleiding hebben kinderen en jongeren nodig?

* Het belang van sport - zijn er voldoende buiten- en naschoolse mogelijkheden, ruimte en middelen voor sport en hoe maak je jongeren enthousiast voor sport?

* Ruimte voor kinderen - welke ruimte is er voor kinderen en kinderen met een beperking in bijvoorbeeld het verkeer of op scholen?

* Kinderen in ontwikkelingslanden - hoe kunnen jongeren betrokken worden bij adoptie- projecten voor kinderen in ontwikkelingslanden?

Het programma op zondag 21 november in het Fortunastadion start om 12.00 uur en wordt om 17.00 uur afgesloten. In opdracht van de Provincie organiseert KidsLive! Events deze dag. Zij staan voor ontwikkelingskansen voor kinderen en jongeren en voor iedereen die werkt en optreedt in hun belang.

17-11-2004 10:37