Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t 16 n o v e m b e r 2004

Topsport voor een goed doel

Local Hero Sammy Rongo loopt Zevenheuvelenloop voor Mbara

NIJMEGEN - Het jonge toptalent Sammy Rongo loopt tijdens de Zevenheuvelenloop voor een goed doel. Voordat hij zondag 21 november aan deze snelste vijftien kilometer op de weg begint, ontvangt hij een cheque ter waarde van E 11.750 voor de (ver)bouw(ing) van de Primary School in zijn geboorteplaats Mbara. De Keniaan is ambassadeur van dit project. Begin dit jaar werd hij uitgeroepen tot Local Hero door de Nijmeegse stichting Local Heroes. Hiermee schaart hij zich in het illustere gezelschap van topatleten als Haile Gebrselassie, Hestrie Cloete, Hezekiel Sepeng en Marko Koers.

Het afgelopen jaar liep Rongo in Nederland meerdere wedstrijden al zeer succesvol. Zo won hij de Tiemex SevenaerRun in Zevenaar 27' 41" (10 km), werd hij eerste tijdens 'De Brabants Dagblad Tilburg Ten Miles' in 46' 53" en eindigde hij als zesde bij de 'Van Dam tot Damloop' in Amsterdam. Nu heeft hij zich voorgenomen om de Nijmeegse Zevenheuvelenloop op zijn naam te schrijven. Maar hij loopt niet alleen voor een toptijd en nieuw persoonlijk record.

Want gehuld in een Local Heroes-shirt, promoot hij ook de slogan "For a healhy Africa". Samen met de stichtingen Local Heroes en Samen Succes maakt Sammy Rongo zich sterk voor een betere gezondheidszorg, beter onderwijs en minder armoede in Kenia. Hij neemt de cheque mee terug naar zijn geboortedorp Mbara.

Mbara Primary School

Daar wordt het geld ingezet voor een ingrijpende verbouwing, uitbreiding en verbetering van Mbara Primary School. Doel is een betere school die in de toekomst op eigen kracht goed onderwijs kan bieden. Nu is de situatie nog verre van ideaal. Er zijn te weinig leerkrachten (120 leerlingen per klas) en kinderen hebben geen recht op onderwijs. Bovendien is er in Mbara geen schoon drinkwater, de voeding is eenzijdig en er is geen elektriciteit.

Om dat te veranderen is het project opgezet door de stichting Samen Succes. Naast de opknapbeurt van de school en verbetering van het onderwijs ondersteunt deze stichting ook de sportcarrière van Sammy Rongo. Dit sluit precies aan bij de doelstellingen van Local Heroes. Daarom heeft die stichting via diverse sponsoracties fondsen geworven. Memisa (Cordaid) heeft het bedrag verhoogd met E 5.000.

Local Heroes

Doel van Local Heroes is het ondersteunen van projecten die directe invloed hebben op de levensomstandigheden in Afrika. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat lokale helden, met name topatleten, zich aan deze projecten verbinden. Ze hebben een voorbeeldfunctie voor hun landgenoten en kunnen een actieve rol spelen bij bewustwording in zowel Afrika als in Nederland. Vanuit hun bekendheid en aanzien kunnen zij helpen om plannen te initiëren en realiseren.

Er is gekozen voor atletiek, omdat deze breedtesport door mensen over de hele wereld bedreven wordt. De loopsport is daarbinnen een speerpunt, omdat deze de populairste, de goedkoopste en meest toegankelijke is. Sport verbetert de gezondheid en draagt bij tot de ontwikkeling van een positieve grondhouding en de wil om iets te bereiken. Het leert tegenslagen te hanteren, stimuleert doorzettingsvermogen en vergroot de kans op succes.

De cheque wordt overhandigd door Frans van Kessel, Frank Delissen en Martin Buitinck. Alledrie gedreven hardloper én bestuurslid van de stichting Local Heroes. De laatste twee liepen recentelijk de marathon van NY en nemen ook deel aan de Zevenheuvelenloop. Uiteraard in Local Heroes-shirt.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michèle Bouwmans 06 44480722 (

Ingezonden persbericht