Socialistische Partij

Popmanifest bepleit meer aandacht voor Nederpopcultuur

20-11-2004 * SP-Kamerlid Arda Gerkens zal aanstaande maandag bij de cultuurnota de staatssecretaris van cultuur Medy van der laan een popmanifest aanbieden, met daarin een pleidooi voor een betere popcultuur in Nederland. Terwijl de popcultuur van groot belang is voor de hele Nederlandse cultuur, wordt slechts een minimaal percentage van het cultuurbudget in pop geïnvesteerd. Het manifest is ondertekend door tientallen mensen uit de popwereld, waaronder muzikanten als Ali B, Def P en Thé Lau, en Conamus-directeur Jerney Kaagman en Arjen Davidse van het Nederlands Popinstituut.

Gerkens is van mening dat het hoog tijd wordt dat de politiek de popmuziek de waardering gaat geven die het verdient. "De Nederlandse popcultuur bereikt een enorm groot en gevarieerd publiek, maar wordt door de politiek - en zeker door deze regering - stiefmoederlijk behandeld. Pop is meer dan een product en we moeten ons niet blind staren op het handjevol toppers dat zichzelf wel kunnen redden. Het is van groot belang dat de Publieke Omroep meer aandacht aan pop van eigen bodem gaat besteden en dat kleine podia weer gaan bloeien."

Het manifest pleit, behalve voor meer promotie van Nederpop op de Publieke Omroep en het uitbreiden van het podiumplan, voor structurele aandacht op gemeentelijk niveau en een fonds voor en door artiesten. Begin 2005 dient de SP een nota in bij de Tweede Kamer waar deze voorstellen nader zijn uitgewerkt.

Gerkens zal maandag bij de behandeling van de Cultuurnota tevens twee amendementen indienen: om het Amsterdam Dance Event te kunnen behouden en om Toursupport van Nederlandse bands in Europa niet weg te bezuinigen.

* Lees het `Manifest voor een Bloeiende Popcultuur'


* Actueel nieuws uit het land