Ingezonden persbericht

Fysiotherapie zinloos bij lage rugpijn

BACKLIFE BLIJKT ENIG ALTERNATIEF



AMSTERDAM/OXFORD, 20041121 -- Amsterdam/Oxford Volgens het gezaghebbende Britse wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ) heeft fysiotherapie bij lage rugpijn geen enkele zin! In het herfstnummer van het tijdschrift wordt melding gemaakt van een onderzoek dat op 286 patiënten gedurende een jaar werd uitgevoerd. 144 patiënten werden door een fysiotherapeut behandeld en de overige 142 kregen slechts adviezen hoe ze- ondanks de pijn- in beweging konden blijven. Na een jaar werden tussen de twee groepen volgens de British Medical Journal geen significante verschillen aangetroffen.


De onderzoekers onderzochten na twee, zes en twaalf maanden of er objectief meetbare verschillen waarneembaar waren tussen beide patientengroepen. Dat laatste bleek NIET het geval.

Volgens de onderzoeksleider en mede- auteur van de studie, Prof.dr. Sarah Stewart- Brown, kan uit de uitkomst van het onderzoek de conclusie getrokken worden dat " men als patiënt zelf een actieve rol moet spelen in het genezingsproces door vooral te blijven bewegen. Maar op basis van wat we nu weten zou ik zelf niet naar een fysiotherapeut gaan met lage rugpijn ", aldus Prof. Stewart- Brown.

Op basis van de conclusies van het onderzoek resteert in feite alleen nog de onlangs In de Benelux op de markt gebrachte " Backlife" als zinvol hulpmiddel en therapie om lage rugpijn effectief te behandelen.

Dit door Israëlische wetenschappers ontwikkelde apparaat voor zelfgebruik werkt op basis van het alom door orthopedische chirurgen geprezen principe van CONTINUOUS PASSIVE MOVEMENT (CPM).

Uitgangspunt van CPM is de wervels te bewegen zonder deze te belasten.

Researchers van de Universiteit van Tel Aviv zijn er in samenwerking met orthopedisch chirurgen in geslaagd een apparaat voor thuisgebruik te ontwikkelen dat in feite de vicieuze cirkel doorbreekt.

Bewegen blijkt de enige oplossing voor de genezing van lage rugpijn, maar aangezien beweging extra pijn veroorzaakt was men tot dusverre aangewezen op- naar thans blijkt- zinloze fysiotherapeutische behandelingen in combinatie met sterke pijnstillers.

Zo werd met name het inmiddels uit de handel genomen levensgevaarlijke middel VIOXX veelvuldig door artsen bij lage rugpijn voorgeschreven.

Nu zowel de fysiotherapie als VIOXX bij de behandeling van lage rugpijn als opties zijn komen te vervallen, lijkt de introductie van BACKLIFE exact op het juiste moment te komen.

Wereldwijd is aan tal van faculteiten onderzoek naar de effectiviteit van dit apparaat verricht. Het apparaat blijkt in veel gevallen reeds na de eerste cyclus van twaalf minuten zoveel verlichting te geven dat de patiënt zich aanzienlijk beter kan bewegen, waardoor het herstelproces eerder kan intreden.

Voor sommige vormen van hernia bestaat echter een contra- indicatie. Hernia-patienten wordt geadviseerd eerst bij hun behandelend arts of therapeut te informeren of zij gebruik van de Backlife mogen maken.

De Backlife kost 399 euro en is te bestellen op tel. nr. 0900 9003000 15ct/min. Voor meer info www.stoprugpijn.nu




Ingezonden persbericht