Ingezonden persbericht


Utrecht, zondag 21 november 2004

Jeugdzorg steunt manifest 'Geheim Geweld'

Het branchebestuur Jeugdzorg van de Maatschappelijk Ondernemers Groep steunt het manifest 'Geheim Geweld'. Het manifest is door de programmamakers van de publieke omroep in het kader van de week tegen kindermishandeling opgesteld. In het manifest verzoeken de ondertekenaars de regering onder andere een parlementair onderzoek naar de jeugdzorg in Nederland.

In dit parlementaire onderzoek mogen de volgende onderwerpen beslist niet ontbreken:
· De politieke keuzes die ten aanzien van het stelsel zijn gemaakt;
· De budgettaire ruimte;

· De rol van de departementen van VWS, Justitie en OCenW;
· De rol van de provincies en grootstedelijke regio's;
· De lessen uit het verleden.

De jeugdzorgondernemers opereren binnen de politieke werkelijkheid. De jeugdzorg ziet een eventueel parlementair onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet. Ook als in het parlementair onderzoek het handelen en de gemaakte keuzes door jeugdzorgondernemingen onder de loep worden genomen. Het onderzoek moet de opmaat zijn naar de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg die over twee jaar wordt uitgevoerd.

Het manifest roept verder onder andere op tot een verplichte meldcode en vanzelfsprekende opvoedingsondersteuning. Door het ondertekenen van het manifest wil het branchebestuur van de jeugdzorg een krachtig signaal afgeven dat het kind centraal moet staan in de aanpak van kindermishandeling. Kindermishandeling kan niet alleen opgelost worden door de inzet van de jeugdzorg. Het is een probleem dat alleen door alertheid van de hele samenleving een halt kan worden toegeroepen.

Perscontacten:
Onno Hoorn, persvoorlichter, telefoon 030 - 298 35 61 of 06 - 21 84 73 72


---- --