Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Jong, allochtoon en werkloos Onderwerp: Jong, allochtoon en werkloos
Uitzenddatum: Zo. 21 november 2004, 20.15u
Verslaggeving: Vladimir Bartelds en Roul Meijer en Dirk Schouten

De werkloosheid onder niet-westerse, allochtone jongeren was in 2003 twee keer zo hoog als onder autochtone jongeren, aldus het CBS. Netwerk gaat op zoek naar oorzaken èn oplossingen. Ligt het aan hun opleiding? Aan hun instelling? Of heeft het vooral te maken met de buitenlandse naam boven de sollicitatiebrief?

Geen kansen
De werkeloosheid onder (hoogopgeleide) allochtone jongeren wordt vaak genoemd als reden voor de radicaliserende jeugd. âWij krijgen geen kansenâ, is een veelgehoord argument onder niet-westerse allochtonen. Mohammed B., de verdachte van de moord op Van Gogh, was hoogopgeleid en leefde van een uitkering.

Discriminatie
Onderwijssocioloog prof. Jaap Dronkers van het Europees Universitair Instituut in Florence deed onderzoek naar de aan- en uitsluiting van migranten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens hem zou discriminatie op de arbeidsmarkt harder moeten worden aangepakt. Tegelijkertijd zou de bijstand minder vrijblijvend moeten zijn. In Netwerk geeft hij een toelichting.

Verbroederingsconcert
Tijdens het verbroederingsconcert op het Museumplein spreekt verslaggever Roul Meijer met allochtone jongeren over hun positie op de arbeidsmarkt.

Twee sollicitatiebrieven
Ook een interview met Abdel Nassiri, een jongen die uit pure wanhoop besloot voortaan twee sollicitatiebrieven te schrijven. De ene onder zijn eigen naam, de ander als Eric Verduin. Terwijl Abdel telkens werd afgewezen, mocht Eric â ervaring of niet â meteen even langskomen.

Aanpak
In de studio is Hans de Boer te gast, voorzitter van de Taskforce jeugdwerkloosheid en voormalig voorzitter van het MKB. Met hem praten we door over de mogelijke aanpak van deze specifieke vorm van werkeloosheid.