Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt


21 november 2004
NAJK hoopvol over kamerstandpunten suikervoorstellen

Het NAJK is hoopvol nu de leden van de vaste kamercommissie voor Landbouw minister Veerman hebben opgeroepen het breed gedragen voorstel van het Platform Toekomst Suikermarkt over te nemen.

Dit voorstel wordt op hoofdpunten gesteund door NAJK, Cosun, CSM, LTO, CLM en Novib. Het komt neer op een verkleining van de korting op de suikerprijs en het quotum ten opzichte van de voorstellen van EU Landbouwcommissaris Fischler. Daarnaast wordt gepleit voor een quotumregeling voor de MOL-landen.
De brede coalitie, zowel de vertegenwoordigers van Nederlandse suikerbietentelers en suikerbietenverwerkende industrie als de vertegenwoordigers van arme boeren in ontwikkelingslanden geven aan dat het drastisch verlagen van de suikerprijs gekoppeld aan vrije toegang tot de Europese suikermarkt geen structurele bijdrage levert aan het verbeteren van de positie van de suikerboeren in de MOL-landen.

Het NAJK hoopt dat minister Veerman de regering zal overtuigen deze weg te volgen. Een goede Europese quotumopkoopregeling is volgens het NAJK dè mogelijkheid om quotum te generen voor de MOL-landen. Op deze manier kunnen (jonge) Nederlandse boeren van te drastische quotumkortingen gespaard blijven.