Ingezonden persbericht


Onder embargo tot 21 november 11.00 uur (Nederlandse tijd)

P E R S B E R I C H T

Belfast, 21 november 2004

Victoria Square geeft economische en sociale impuls aan Noordierse hoofdstad

Kantorenflat Belfast wijkt door implosie voor
grootschalige centrumontwikkeling door AM

Vanochtend (21 november) om 10.00 uur lokale tijd precies is in één daverende klap de skyline van Belfast op vreedzame wijze veranderd. Churchill House, een 17 verdiepingen hoog kantoorgebouw op Victoria Square in het centrum van Belfast, is met behulp van 100 kilogram explosieven tot ontploffing gebracht in opdracht van AM, de van oorsprong Nederlandse ontwikkelaar van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren.

De implosie, die met de nauwkeurigheid van een militaire operatie was voorbereid, liet geen verdere schade achter. Om de hinder voor het bedrijfsleven beperkt te houden, vond de ontploffing op zondagochtend plaats. 's Middags kon het publiek weer winkelen in Belfast.

De sloop van Churchill House is een belangrijke stap in de realisatie van één van de grootste binnenstedelijke vernieuwingsprojecten in Europa. Met het plan Victoria Square ontwikkelt AM op 15 hectare een nieuw en vitaal centrumgebied met 75.000 m² aan voornamelijk winkelruimte over drie verdiepingen en daarnaast kantoren, appartementen, vrijetijdsvoorzieningen en ondergrondse parkeergelegenheid. Hierin zullen zich tal van nieuwe winkels vestigen, waaronder een aantal toonaangevende Europese ketens. House of Fraser vestigt hier één van haar grootste warenhuizen in het Verenigd Koninkrijk met een omvang van 18.500 m². Middelpunt van het nieuwe centrumgebied zal een 45 meter hoge glazen koepel zijn boven het centrale plein. Vanuit deze Dome zijn Belfast en de wijde omgeving te zien. Het nieuwe stadshart zal naar verwachting worden geopend in 2007.

Werkgelegenheid
Victoria Square geeft een belangrijke economische en sociale impuls aan de Noordierse hoofdstad. Het project genereert tijdens de realisatiefase circa 3.000 arbeidsplaatsen. Nadat het centrumgebied is geopend, zal het werkgelegenheid bieden aan nog eens 3.000 mensen. Het stadsbestuur van Belfast beschouwt het plan als een belangrijke kwaliteitsimpuls voor de aantrekkelijkheid en het imago van de stad.

Symbool voor een nieuwe start

Paul Sargent, directeur van AM in het Verenigd Koninkrijk: "Het neerhalen van dit jaren zestig-gebouw markeert de laatste fase van de sloopwerkzaamheden op Victoria Square. We willen zo snel mogelijk beginnen aan de volgende fase: de bouw van een parkeergarage voor 1.000 auto's. De implosie van vandaag markeert een nieuwe start voor Belfast. Victoria Square krijgt een voortrekkersrol in het nieuwe imago van Belfast als een kwalitatieve en luxe winkelstad. Dat beeld is van wezenlijk belang in de competitie tussen de Europese hoofdsteden om toerisme, congressen, cruiseschepen en investeerders aan te trekken."

Profiel AM

AM (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van E 1,1 miljard en een nettoresultaat van E 75 miljoen in 2003, heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië , Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. De projecten van AM hebben wereldwijd erkenning verworven met prestigieuze internationale prijzen (MIPIM, ICSC en ULI) voor onder meer de Kalvertoren en kantoor Forum (Amsterdam), het Beursplein (Rotterdam), het Statenplein (Dordrecht), Regenboog Park (Tilburg), Armazens do Chiado (Lissabon) en Almada Forum (Lissabon).

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht