Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

22/11/04 Prins van Oranje opent Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU te Den Haag

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent op maandag 22 november 2004 de achtste zitting van de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU in het Nederlands Congrescentrum te Den Haag. De Prins opent de zitting met een toespraak. De openingsceremonie wordt bijgewoond door 77 Europarlementariƫrs, 77 gekozen vertegenwoordigers van de ACS-landen (Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan) en andere hoogwaardigheidsbekleders. Tijdens de openingsceremonie spreken ook de co-voorziters van de Paritaire Parlementaire Vergadering mevrouw Kinnock, Europarlementslid, en de heer Sardjoe, parlementslid in Suriname.

De Paritaire Parlementaire Vergadering vindt plaats van 22 tot 25 november en wordt in Nederland gehouden vanwege het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. De zitting richt zich op vijf gebieden; de politieke dialoog ACS-EU, de budgettering van het Europees Ontwikkelingsfonds, voedselhulp en voedselveiligheid in de ACS-landen, de situatie in Darfur en de door tyfoons aangerichte schade in het Caribisch gebied. De leden van de Vergadering debatteren over deze onderwerpen en nemen ten aanzien van elk onderwerp afzonderlijk een resolutie aan.

De Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU is in 1985 in het leven geroepen om gevolg te geven aan de gezamenlijke wens om de verkozen vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap, de verkozen vertegenwoordigers uit de Afrikaanse en Caribische landen en de landen in de Stille Oceaan die de Overeenkomst van Cotonou getekend hebben, bij elkaar te brengen. De vertegenwoordigers van de 77 ACS-landen ontmoeten hun 77 Europese collega's tweemaal per jaar in een plenaire zitting die een week duurt. De PPV is een instelling sui generis die uniek is in de wereld.

De Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU is een democratische, parlementaire instelling die tot doel heeft democratische processen te bevorderen en te verdedigen. Dit om het recht van ieder volk om zijn eigen ontwikkelingsdoelen en -middelen te kiezen te waarborgen. De Vergadering is gebaseerd op een gelijkwaardig partnerschap tussen de ACS-landen en de EU-lidstaten en vormt een cruciaal onderdeel van de Noord-Zuid samenwerking. Een substantieel deel van het werk van de Vergadering is gericht op het bevorderen van de mensenrechten, de democratie en de gemeenschappelijke menselijke waarden. Deze samenwerking heeft geleid tot een gezamenlijk optrekken van de ACS-landen en de EU binnen VN-conferenties.