Gemeente Voorschoten

Persberichten - Informatieavond Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor genodigden
Uitgebracht op: dinsdag 2 november 2004

Op maandagavond 22 november organiseert de gemeente Voorschoten in samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Voorschoten (SWOV) een informatieavond voor genodigden over de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Een aantal collegeleden en mevrouw Bezemer van het Aanbieders Platform Voorschoten hebben een rol tijdens de avond. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.45 uur in de recreatiezaal van t Hofflants Huys, De Zeven Provinciën 68.

Eind vorig jaar heeft het kabinet aangegeven per 1 januari 2006 de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) in te voeren. In deze wet wordt een aantal maatregelen uit de AWBZ opgenomen, tezamen met de regelgeving uit Welzijnwet en Wet voorzieningen gehandicapten, die al bij de gemeente is ondergebracht. Hiermee wordt de gemeente verantwoordelijk voor een volwaardig en toegankelijk voorzieningenaanbod voor de burgers.

Notitie Wet Maatschappelijke Ondersteuning- een eerste verkenning Ofschoon de volledige reikwijdte van alle voornemens nog allerminst helder is, kan wel worden vastgesteld dat de gemeente en de burgers te maken krijgen met zeer ingrijpende veranderingen. Recent heeft de gemeente daarom de notitie Wet Maatschappelijke Ondersteuning een eerste verkenning opgesteld. Deze notitie bevat een inventarisatie van de in Voorschoten en in de regio reeds bestaande voorzieningen, die in het kader van de nieuwe wet een verantwoordelijkheid van de gemeente zijn óf zullen worden.

Discussie onder leiding van burgemeester
De notitie vormt de basis voor de informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst stellen wethouder Carabain en mevrouw Bezemer (voorzitter van het Aanbieders Platform Voorschoten: APlV) enkele themas in relatie tot de Wmo aan de orde. De heer Carabain gaat daarbij met name in op de rol en positie van de gemeente. Mevrouw Bezemer geeft de visie van het APlV met betrekking tot wonen, zorg en welzijn. Vervolgens vindt onder voorzitterschap van burgemeester W.M. Verver- Aartsen een discussie plaats met een panel over enkele dilemmas, die in de notitie zijn vastgelegd. Het panel bestaat uit mevrouw Bezemer, wethouder Carabain en wethouder Verschoor.

Genodigden
Voor de informatiebijeenkomst zijn de belangrijkste spelers van de beginfase van invoering van de Wmo uitgenodigd, zoals vrijwilligersorganisaties, zorginstellingen, woningbouwcorporaties, (vertegenwoordiging van de) huisartsen en patiëntenvertegenwoordigers. Ook de gemeenteraad is uitgenodigd.


- einde bericht -