Sotheby's



Sotheby's veilt Chinese bloemenboot

Een opvallend kunstvoorwerp in de veiling van Chinese en Japanse Keramiek en Kunstvoorwerpen bij Sotheby's Amsterdam op maandag 22 november 2004 is een Chinese ivoren 'bloemenboot'.

'Bloemen' was een eufemistische benaming voor de Chinese vrouwen aan boord van deze boten op de Parelrivier bij Kanton, waarmee de westerlingen zich konden verpozen. Officieel waren deze contacten verboden; de beweegruimte van de Westerlingen beperkte zich tot zgn. 'factorijen', speciaal voor buitenlandse kooplieden en zeevaarders afgegrendelde stukjes stad. Het schijnt echter dat dergelijke ontmoetingen op de bloemenboten getolereerd werden.

De ivoren modellen van bloemenboten werden vooral vervaardigd in de havenstad Kanton. De handwerkslieden legden een ongelooflijke nauwkeurigheid aan de dag in de weergave van alle onderdelen. Op het dek zijn verschillende figuren te zien; bootslieden die met lange stokken het schip in het water voort punteren. Twee dames wandelen over het dek. Boven de achterplecht staan wapperende vaandels en twee grote lampionnen dienden mogelijk als stuurboord en bakboord markering. Bij de westerlingen was het fijne Chinese Ivoorsnijwerk zeer in trek. Zij bewonderden het vakmanschap waarmee de delicaat gesneden voorstellingen in ivoor waren afgebeeld. De bloemenboten waren geliefde souvenirs; misschien ook wel omdat ze de herinnering aan een bijzondere gebeurtenis warm hielden.

De geschiedenis van de nu bij Sotheby's aangeboden bloemenboot gaat terug tot de VOC zeeman Jan de With, die de bloemenboot tijdens een van zijn reizen uit de Oost heeft meegebracht. Jan de With (1715-1791) trad in 1729 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en maakte verschillende reizen tussen Amsterdam en Indië. Hij klom op tot commandeur van de jaarlijkse retourvloot en ontving van de VOC een gouden eremedaille als waardering voor zijn werk voor de Compagnie. In 1750 trouwde Jan de With met Wikje Minnema en vestigde zich in Friesland. De bloemenboot zal vermoedelijk E 20.000-30.000 opbrengen tijdens de veiling.

In de veiling komt verder veel mooi porselein aan bod, waarbij Chinese taste, famille rose en blauwwit porselein. Vermeldenswaardig is een collectie Japans lakwerk, waarbij een fraaie inro van Koma Kyûhaku, die vroeger deel uitmaakte van de Collectie Charles A. Greenfield (E 3.000-5.000).

Veiling: Chinese and Japanese Ceramics and Works of Art
Kijkdagen: 19 t/m 21 november 2004, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, Sotheby's Amsterdam
Veilingdatum: maandag 22 november om 10.30 en 14.00 uur

Voor nadere informatie en beeldmateriaal:
Diana Ridderikhoff
+31 20 550 2205/6
diana.ridderikhoff@sothebys.com
---

---- --