Universiteit van Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

10 november 2004

Utrecht Lezingen in de regio 2004

De evolutie van nieuwe strafbare feiten binnen het internationale strafrecht

Bij de nieuwe straftribunalen, zoals het Joegoslavië en Rwanda Tribunaal, worden nieuwe delicten geconstateerd. Zo zijn er de delicten van kindsoldaten en gedwongen huwelijken. In zijn lezing gaat prof.dr. Geert-Jan Knoops in op de vraag hoe deze ontwikkeling is ontstaan, binnen welk juridisch kader bespreking plaatsvindt, en hoe er door de verschillende internationale straftribunalen mee wordt omgegaan. De lezing vindt plaats op maandag 22 november in Amsterdam, en is onderdeel van de 'Utrecht Lezingen in de regio 2004'.

Prof.dr. Geert-Jan Knoops (1960) is hoogleraar Straf- en Procesrecht aan de Universiteit Utrecht, en heeft een eigen advocatenpraktijk. Hij heeft zaken behandeld voor het Joegoslavië en Rwanda Tribunaal. Hij is tevens bestuurslid van het Gezelschap Internationaal Strafrecht en daarnaast is hij als reserveofficier verbonden aan het Korps Mariniers. In dat verband is hij regelmatig werkzaam als juridisch adviseur internationaal (oorlogs-)recht ten behoeve van deze eenheid zowel tijdens als buiten militaire (vredes)missies. Op dit moment geniet Knoops landelijke bekendheid als verdediger van Erik O.

De Utrecht Lezing wordt gevolgd door een paneldiscussie waaraan o.a. de publicist Milo Anstadt deelneemt.

Meer informatie

Maandag 22 november 2004, 19.45 uur (ontvangst 19.00 uur)

Amsterdam, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29

Utrecht Lezing: ´De evolutie van nieuwe strafbare feiten binnen het internationale strafrecht´

Prof.dr. Geert-Jan Knoops

Onderdeel van het programma 'Utrecht Lezingen in de regio'. Meer informatie over deze en overige Utrecht Lezingen: www.alumni.uu.nl

De 'Utrecht Lezingen in de regio' worden dit najaar gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van Utrechtse alumni georganiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.