Provincie Limburg

Presentaties over landschapsontwikkeling Zuid-Limburg Op vier plaatsen in de regio

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 november vinden vier avondpresentaties plaats van de resultaten van de eerste fase van het project Landschapsontwikkeling Zuid-Limburg: investeren in het Zuid-Limburgse cultuurlandschap. De bijeenkomsten vinden plaats in Wittem, Hoensbroek, Geleen en Maastricht. Bewoners en geïnteresseerden kunnen reageren op een concept-landschaps¬ontwikkelings¬¬plan voor Zuid-Limburg. Hoogleraren van Wageningen Universiteit, met wie de Provincie Limburg samenwerkt, presenteren dit plan en een visie op belangrijke themas, gebieden en locaties, geschikt voor uitwerking in de volgende fase.

Begin 2004 is de Provincie Limburg samen met Wageningen Universiteit gestart met een project dat praktische bouwstenen voor de verdere ontwikkeling van het Zuid-Limburgse landschap moet opleveren. Doel is het ontwerpen van het toekomstige landschap van Zuid-Limburg en zo een gestage achteruitgang van landschappelijke kwaliteit tegengaan. Bij de ontwikkeling van dit plan is cultuurhistorie de richtinggevende inspiratiebron. De resultaten van het project vormen een belangrijke stap om de Provincie in staat te stellen een stimulerings¬beleid voor landschapsontwikkeling op te stellen, dat gerichte investeringen in de landschaps¬ontwikkeling van dit belangrijke cultuurhistorische landschap in gang kan zetten.
Voor deze aanpak heeft het Stimulerings¬fonds voor Architectuur een belangrijke subsidie verleend op grond van de Regeling Projectsubsidies Belvedère. Het project past in Ruimte voor Limburg, een van de vijf centrale themas van het coalitieakkoord.

Presentatie en discussie
De onderzoekers en ontwerpers betrekken reacties op het concept-landschapsontwikkelings¬plan bij de mogelijke uitwerkingen in de volgende fase (2005). Daarom organiseert de Provincie Limburg samen met de Universiteit Wageningen een aantal bijeenkomsten in Zuid-Limburg. De bijeenkomsten worden georganiseerd voor de bewoners van drie deelgebieden in Zuid-Limburg en voor de vakwereld. Hoogleraar landschapsarchitectuur Klaas Kerkstra van de Wageningen Universiteit verzorgt de presentatie. Bij de drie deelgebied-bijeenkomsten zal een wisselend forum van landschaps¬architecten en vertegenwoordigers uit het gebied de discussie aanzwengelen.

Data en locaties:
De bijeenkomsten over Landschapsontwikkeling Zuid-Limburg worden gehouden:

* maandag 22 november, 20.00 uur
locatie: Kloosterbibliotheek Wittem, voor gebied Maastricht en Mergelland;
met o.m. Ben Taken, Jacq In den Kleef en Jean van der Linden
* dinsdag 23 november, 20.00 uur
locatie: Kasteel Hoensbroek, voor de Regio Parkstad Limburg; met o.m. Jeroen Verbeek, Harrie Winteraeken en Martin te Baerts
* donderdag 25 november, 20.00 uur
locatie: Plinthos, Geleen, voor de Westelijke Mijnstreek; met o.m. Caspar Slijpen, Wiel Pakbier en Leon Frederiks
* vrijdag 26 november, 20.00 uur
locatie: Academie van Bouwkunst Maastricht; voor vakwereld van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur; met o.m. Peter Driessen en Koos Bosma.

Alle bijeenkomsten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Ontvangst met koffie vanaf 19.30 uur.
Meer informatie bij: projectleider ir J. Houwen, telefoon (043) 389 79 30.

17-11-2004 10:47