Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Veerman streeft naar compromis dierenwelzijn bij transport


17 november 2004 -

Tijdens de komende Landbouw- en Visserijraad (22-23 november in Brussel) hoopt minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit alsnog een compromis te bereiken tussen de EU-lidstaten over het dierenwelzijn tijdens transport. Tijdens het vorige (Ierse) voorzitterschap mislukte een eerdere poging van de Raad om tot een akkoord te komen over een nieuwe Europese verordening voor dierentransport. De uiteenlopende standpunten over de rij- en rusttijden en over de beladingsgraad van veewagens stonden dat in de weg.

Veerman komt nu als huidige voorzitter van de Raad met een nieuw compromisvoorstel. Daarin staat een stap-voor-stap-benadering centraal. De rij- en rusttijden en de beladingsgraad blijven daarbij op dit moment ongewijzigd. Wel worden op vier andere punten verbeteringen in de transportomstandigheden voorgesteld:
* Betere handhaving en controle met behulp van een satelliet navigatiesysteem.
* Strengere eisen aan de opleiding van chauffeurs voor lange afstanden en aan de goedkeuring van transporten.
* Betere nationale sanctiemogelijkheden en betere uitwisseling van informatie tussen de lidstaten.
* Delen van de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de dieren tijdens het transport: niet alleen de transporteur maar personen binnen de hele keten kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor overtredingen. De landbouwministers van de EU zullen zich tijdens de Raad ook buigen over de herziening van de marktordening voor suiker en een verordening over plattelandsontwikkeling.