Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl

Stimulering techniekonderwijs: 1200 VMBO-leerlingen doen mee aan bouwmanifestatie

17 november 2004

Ruim 1200 tweedejaars VMBO-leerlingen uit de provincie Groningen en uit Assen doen van 22 november t/m 26 november a.s. mee aan een grote bouwmanifestatie "Wonen, de spil waar alles om draait". Doel is om de leerlingen te laten ervaren wat allemaal nodig is om een huis te bouwen vanaf het moment dat de eerste spade de grond in gaat tot het moment dat de woning volledig is ingericht. Zo worden zij gestimuleerd voor techniekonderwijs te kiezen. Dit moet de instroom in dit onderwijs, die de afgelopen jaren fors is gedaald, bevorderen. Gedeputeerde Ineke Mulder van Onderwijs opent op 22 november om 12.30 uur de manifestatie bij de SSPB, Middenstraat 11 in Sappemeer.

In de afgelopen weken zijn de leerlingen op de eigen school geïnformeerd over werken en leren in de bouw. Tijdens de manifestatie verrichten zij allerlei doe-activiteiten die de dagelijkse bouwpraktijk zo dicht mogelijk benaderen. Zij gaan in het gebouw van de SSPB in Sappemeer twee uur lang onder deskundige begeleiding bezig met metselen, elektrotechniek, timmeren, installatietechniek, stratenmaken en een riolering aanleggen, dakpannen leggen en het bouwproces op de computer. Daarnaast maken zij kennis met gereedschappen en machines die in de infrastructuur worden gebruikt. Het unieke van dit project is dat van de meeste deelnemende scholen gehele klassen meedoen.

Projectorganisatie
Het project is een initiatief van SSPB Praktijkcentrum Bouw, ROC Noorderpoort College en ROC Alfa College. Daarnaast zijn er drie regionale opleidingsinstituten in aanverwante technieken die het project mede vormgeven: ROINN (Installatietechniek), SNN (Metaaltechniek) en GOA Noord (InfraTechniek). Het project wordt ondersteund door Stichting Fonds Algemene Bouwdoeleinden Noord Nederland, de provincie Groningen en de Regionale Commissie Beroepsonderwijs Bouw. De projectorganisatie is handen van AOB Compaz BV.

Praktische Sectororiëntatie
Binnen het tweede leerjaar is de Praktische Sectororiëntatie een belangrijk onderdeel in het lesprogramma. Deze oriëntatie is breed; leerlingen oriënteren zich niet alleen op beroepen waar ze in eerste instantie aan denken, maar ook op andere beroepen en opleidingen. Dit project is dan ook een mooie gelegenheid om de beroepskeuze een steviger fundament te geven. Met decanen en mentoren heeft een themabijeenkomst plaatsgevonden waarin aandacht is besteed aan techniek binnen de Praktische Sectororiëntatie. Dit heeft geresulteerd in een praktische handleiding met aandachtspunten.

Werkboekje
Om de leerlingen goed voor te bereiden op de doe-activiteiten, ontvangen zij allemaal werkmateriaal dat in de klas wordt behandeld. Dit werkmateriaal is speciaal voor dit project ontwikkeld en daardoor op maat gesneden. Elke branche die een doe-activiteit verzorgt, heeft werkmateriaal aangedragen voor leerlingen.