Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 19 november 2004

Aan de redactie

Veevervoerders positief over voorstel Nederlands voorzitterschap

De Samenwerkende Veetransporteurs (Saveetra) aangesloten bij Transport en Logistiek Nederland zijn positief over de voorstellen van het Nederlands voorzitterschap om een aantal regels voor het vervoer van dieren aan te passen. De voorstellen, die 22 en 23 november worden besproken in de raad van landbouwministers, zullen de controle en sanctionering van het dierenvervoer aanzienlijk verbeteren.

Satelliet navigatiesysteem

Saveetra is vooral positief over het voorstel om een satelliet navigatiesysteem verplicht te stellen. Met behulp van een dergelijk systeem kunnen overtredingen als bijladen, het wijzigen van een route en het ontbreken van reiniging en ontsmetting worden opgespoord.

Recent is door de European Livestock Transporters (ELT), waar Saveetra onderdeel van uitmaakt, een voorstel geformuleerd om een Europees Kwaliteitssysteem voor lange-afstandtransporten te ontwikkelen. Dit kwaliteitssysteem wordt gecontroleerd door middel van een satelliet navigatiesysteem.

Saveetra heeft enige tijd geleden het initiatief genomen voor een proef met een controlesysteem via een satelliet navigatiesysteem en boordcomputer.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Ook de voorgestelde gedeelde verantwoordelijkheid voor het welzijn van dieren tijdens transport is door de dierenvervoerders positief ontvangen. Door naast de transporteur ook anderen binnen de keten verantwoordelijk te stellen bij overtredingen, wordt het financieel gewin bij overtredingen teruggedrongen. Dit zal leiden tot een verbeterde naleving.

Koppeling Kwaliteitscertificaat aan erkenning

Saveetra is voorstander van het koppelen van een kwaliteitscertificaat aan de erkenning van vervoerders. Op deze wijze kan de sector haar eigen verantwoordelijkheid nemen bij de naleving van de regels. Op dit moment is nog niet duidelijk of deze koppeling ook onderdeel uitmaakt van de voorstellen.

Bel voor meer informatie met de deelmarkt Saveetra, Debby van Son, 079 3636195 of 06-51806334.