Gemeente Rotterdam

Nr. 48
19 november 2004

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 22 t/m 28 november 2004

Wethouder Geluk neemt advies SAMS in ontvangst
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) neemt maandag 22 november het advies in ontvangst dat de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS) heeft opgesteld in opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders. Dat gebeurt om 14.00 uur in Villa Zebra, Museumplein 30. SAMS doet suggesties om de sociale samenhang in de stad te verbeteren. B&W hebben in dit kader ook een eigen actieprogramma 'Mensen maken de stad'. (Voor meer informatie: SAMS, Leo Balai, tel. 010 - 213 30 81)

Wethouder Pastors neemt Drie handen op één buik in ontvangst Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) is maandag 22 november vanaf 19.00 uur te gast bij de Rotterdams Kamer van Koophandel aan de Blaak 40 om het eerste exemplaar van het rapport Drie handen op één buik in ontvangst te nemen. Om de Rotterdamse binnenstad voor bezoekers aantrekkelijker te maken, wordt de komende tijd het gemeentelijk detailhandelsbeleid kritisch bekeken en op een aantal vlakken bijgesteld. De Kamer van Koophandel heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de opvattingen van diverse marktpartijen, zoals vastgoedorganisaties, ondernemersverengingen en experts. De centrale vraag in dit onderzoek was: Wat zijn de opvattingen van de marktpartijen ten aanzien van de toekomstige ontwikkelingen in de detailhandel, horeca en leisure in de binnenstad van Rotterdam. (Voor meer informatie: Kamer van Koophandel, R. Tameling, tel. 06 - 512 73 803)

Wethouder Geluk neemt beleidsplan 2004-2008 van Stichting Buurt- en Speeltuinwerk in ontvangst Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) neemt dinsdag 23 november het beleidsplan 2004-2008 van de stichting Buurt- en Speeltuinwerk (BSW) in ontvangst. Dat gebeurt om 9.45 uur op kamer 122 van het stadhuis aan de Coolsingel 40. Het beleidsplan is een toekomstvisie voor het werk in speeltuinen en Duimdroppen in Rotterdam. In september is in het College van B&W de notitie Uitstroom ID-banen en inzet Reïntegratieplaatsen aangenomen, waardoor de werkgelegenheid voor het buurt- en speeltuinwerk voor 2004 en 2005 is gegarandeerd. (Voor meer informatie: Buurt- en Speeltuinwerk tel. 010 - 292 35 55)

Wethouder Van den Anker opent Daklozendag
Burgemeester Opstelten reikt de Lord Zeepsopprijs uit Wethouders Bolsius en Geluk discussiëren mee
Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op dinsdag 23 november om 10.00 uur de Daklozendag en Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt om 13.00 uur de Lord Zeepsopprijs uit in de hal van het stadhuis. Dit jaar worden drie prijzen uitgereikt aan personen of projecten die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor dak- en thuislozen. Vorig jaar is deze prijs door de daklozen zelf in het leven geroepen. In de hal van het stadhuis wordt er in de loop van de dag aan de hand van verschillende stellingen gediscussieerd, wethouder Marianne van den Anker poneert na de opening de eerste stelling: 'Zorg goed voor je zelf', om 12.30 uur zal wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) discussiëren over de stelling: 'Hoor je me?' en om 13.15 uur gaat wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) spreken over de stelling: 'Wie ben ik'. Tussentijds wordt het programma muzikaal opgeluisterd met Muziek van de straat, de Koninginnen van de Nacht sluiten met een optreden de dag af. (Voor meer informatie: Daklozendag, Anneke de Goede, tel. 010 - 465 99 44)

Wethouder Van Sluis in Comité van Aanbeveling Skills Masters Wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) wordt op dinsdag 23 november om 16.30 uur in Ahoy geïnstalleerd als lid van het Comité van Aanbeveling Skill Masters. In samenwerking met de gemeente Rotterdam (OBR/DSO), KMR en Ahoy' Rotterdam organiseert SkillsNetherlands van 3 t/m 5 maart 2005 een nationaal evenement onder de naam Skills Masters. Skills Masters kent twee podia: een wedstrijdarena waar jonge topvakmensen strijden en een beurs waar zelf ervaren door middel van doe-manifestaties en informatie vergaren centraal staan, de 'Arbeidsmarkt', de beurs voor baan, beroep en opleiding'. Naast wethouder Van Sluis zitten onder meer Loek Hermans (MKB Nederland), Doeke Terpstra (voorzitter CNV) en Leo de Waal (voorzitter FNV) in het Comité van Aanbeveling. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Franklin Wattimena, tel. 010 - 417 34 06 of 06-51074761)

Wethouder Bolsius verricht officiële handeling 'hoogste punt' Prinses Irenebrug Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) verricht op woensdag 24 november 2004 vanaf 11.00 uur de officiële handeling ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt van de nieuwe Prinses Irenebrug. Om 10.45 wordt er verzameld bij restaurant 'de Prins van Terbregge', Bergse Linker Rottekade 323. De brug is een project waar de gemeentelijke, regionale, provinciale en rijksoverheid bij betrokken zijn. In maart 2005 wordt de brug naar verwachting in gebruik genomen. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Fraai, tel. 010 - 417 21 61)

Wethouder Marianne van den Anker aanwezig bij slotbijeenkomst training 'Ook jij actief' Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) is op woensdag 24 november om 12.00 uur aanwezig bij de slotbijeenkomst van de training 'Ook jij actief'die gehouden wordt in de Pauluskerk. Met deze bijeenkomst wordt het trainingstraject afgesloten waarin dak- en thuislozen meer bewust zijn gemaakt van hun omgeving en de mogelijkheden die zij hebben om daarop invloed uit te oefenen. Het trainingstraject bestaat uit zeven bijeenkomsten, waarbij telkens één onderwerp centraal staat zoals: politiek en samenleving, de agent ook jouw veiligheid, gezondheid en verslaving, werk en inkomen, wonen in Rotterdam, je eigen mensen organiseren en de laatste in de slotbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst zal een aantal deelnemers een presentatie geven of een stuk voordragen over eerder genoemde onderwerpen of iets dat de persoon raakt. De cursisten die de training met succes hebben afgerond krijgen uit handen van Marianne een certificaat uitgereikt. (Voor meer informatie: Stichting LOKAAL Rotterdam, Manon Marges, tel. 010 - 478 88 33)

Wethouder van Sluis reikt prijs uit voor beste speeltuin Wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) reikt op woensdag 24 november om 14.45 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis een prijs uit voor de beste speeltuin in Rotterdam. De prijsuitreiking wordt georganiseerd door Buurt- en Speeltuinwerk (BSW). Vóór de prijsuitreiking is het slotdebat van de 'Vliegende Kindermeningen' in aanwezigheid van de wethouder en circa 60 kinderen. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Franklin Wattimena, tel. 010 - 417 34 06 of 06-51074761)

Burgemeester Opstelten spreekt welkomstwoord tijdens uitreiking Conny van Rietschoten trofee Burgemeester mr. Ivo Opstelten spreekt op woensdag 24 november om 19.30 uur een welkomstwoord uit tijdens uitreiking van de Conny van Rietschoten trofee 2004 in de sociëteit van de Koninklijke roei en zeilvereniging 'De Maas' aan de Veerhaven. De trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich op bijzondere wijze in de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt. De Conny van Rietschoten trofee is sinds 22 jaar de meest prestigieuze zeilprijs die Nederland kent. (Voor meer informatie: secretaris Stichting Zeiltrophy, mevr. E. Ekels-van Gendt, tel. 035 - 694 26 50)

Wethouder Van den Anker heropent gerenoveerd Ron Wichmanhuis Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) heropent op donderdag 25 november om 17.00 uur een gerenoveerd Ron Wichmanhuis aan de Westersingel 103. Het huis biedt opvang aan mensen met hiv en aids en bestaat inmiddels 10 jaar. Het afgelopen jaar was het huis volop in het nieuws omdat het met sluiting werd bedreigd. Het pand is nu in handen gekomen van Care Detachering en met deze nieuwe eigenaar is overeengekomen dat de komende 5 jaar de benedenverdieping open blijft voor mensen met hiv en aids. De coördinatie is in handen van het Katholiek Centrum voor Welzijnbehartiging. (Voor meer informatie: coördinatie Ron Wichmanhuis, Hermen van Dorp, tel. 010 - 436 50 34

Wethouder van Sluis opent Winterplein
Wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) opent op donderdag 25 november om 17.30 uur het Winterplein aan het Leuvehoofd. Het Winterplein is een buiten schaatsbaan die van 25 november tot 9 januari is geopend. Vorig jaar werd Winterplein aan de Blaak gehouden. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Franklin Wattimena , tel. 010 - 417 34 06 of 06-51074761)

Wethouder Bolsius verricht opening nieuwe locatie Buurt Service Teams Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) verricht op vrijdag 26 november 2004 vanaf 14.00 uur in het Sparta-stadion aan de Spartastraat 3, de officiële opening van de nieuwe locatie van verschillende Buurt Service Teams (BST's) van Roteb. Deze BST's zijn actief in Spangen, Middelland, het Nieuwe Westen, Delfshaven en haven Schiemond. De teams zorgen voor een schoon straatbeeld: ze vegen straten, legen papierkorven, maar zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat de afgevallen bladeren van bomen worden opgeruimd. Het Sparta-stadion biedt een ruimte die groot genoeg is voor de (voorlopig) 60 werknemers en het ligt centraal ten opzichte van de verschillende wijken waarin de teams werkzaam zijn. (Voor meer informatie: Roteb, afdeling Communicatie, Stephan van Hoorn, tel. 010-245 83 84 / 06 51 621 205)

Burgemeester Opstelten reikt de Josephine Nefkens prijs uit aan René Bernards Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt op vrijdag 26 november om 15.30 uur de Josephine Nefkens prijs uit aan prof.dr. R. Bernhards in de Burgerzaal van het stadhuis. Hieraan vooraf wordt een mini symposium gehouden waarin het onderzoeksveld van René Bernhards centraal staat. De hoogleraar Moleculaire Carcinogenese ontvangt de prijs voor zijn grensverleggende werk op het gebied van de genetica en diagnostiek van kanker. Op initiatief van het Josephine Nefkens Instituut wordt eens in de drie jaar de prijs toegekend aan een actief wetenschapper die bijzonder kankeronderzoek heeft gedaan. Aan de prijs is een bedrag verbonden van E 50.000,- dat de prijswinnaar naar eigen inzicht voor kankeronderzoek mag bestemmen. Bernhards is verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut-Antoni Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam. (Voor meer informatie: Voorzitter Bestuur Stichting Josephine Nefkens prijs, Prof.dr. J.W. Oosterhuis, tel. 010 - 408 83 95)

Wethouder Bolsius verricht opening conferentie 'Making New Connections' Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) verricht op zaterdag 27 november 2004 om 10.30 uur in het Stadhuis de opening van de conferentie 'Making New Connections'. De conferentie wordt georganiseerd door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA). Het LSA wil de inbreng en invloed van bewoners op het beleid vergroten. De deelnemers aan de conferentie zijn afkomstig uit de meeste EU-landen, maar vooral uit de tien nieuwe landen. Tijdens de conferentie staat bewonersparticipatie in stedelijke vernieuwing en Europese integratie centraal. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Fraai, tel. 010 - 417 21 6)

Wethouder Janssens bij kaphandeling 54e kerstboom in Oslo Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) is op maandag 29 november samen met de burgemeester van Oslo aanwezig bij de kaphandeling van de 54e kerstboom in Oslo. Verder zijn aanwezig de Nederlandse ambassadeur, de heer Ader, diverse lokale bestuurders en een vertegenwoordiging van stichting 'Meld Geweld'. De kerstboom wordt op maandag 6 december 2004 op de Coolsingel geplaatst. De officiële overdracht vindt plaats op vrijdag 17 december 2004. (Voor meer informatie: Externe Betrekkingen, Lucienne Longayroux, tel. 010 - 417 20 80)

En verder.
opent wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) op zaterdag 27 november om 14.00 uur de nieuwe showroom van autobedrijf Speijk, aan de Walenburgerhof 12. De garage begon in 1986 als autoreparatiewerkplaats in de Van Speykstraat. (Voor meer informatie: Garage Speijk tel. 010 - 466 90 96)

noot voor de redactie/