AutoRai

22-11-2004

Volvo lanceert power-versies van XC90, S40 en V50 in Las Vegas

Op een grote accessoireshow in Las Vegas heeft Volvo Cars North America (VCNA) drie wel heel bijzondere concept cars onthuld. Het gaat om zeer krachtige versies van de Volvo XC90, S40 en V50.

De Volvo XC90 PUV (Power Utility Vehicle) heeft de nieuwe V8 van Volvo onder de motorkap, die door middel van slimme tuning en een heuse supercharger zon 650 pk levert. Om zijn karakter te onderstrepen is het uiterlijk van de XC90 ook flink onder handen genomen. Mede door de opvallende rode lak, een verlaagd onderstel, high-performance lichtmetalen wielen (maar liefst negen inch breed), een diepe voorspoiler en een achtersteven met vier gemodificeerde uitlaatpijpen, ziet de PUV er indrukwekkend uit.
Ronduit een leuk concept om te ontwikkelen, vindt Vic Doolan, topman van VCNA. De XC90 PUV combineert de veiligheid waar Volvo voor staat met de looks en prestaties van een echte exoot. Het is een conceptstudie die harten sneller doet kloppen en Volvo bekendheid geeft bij mensen die wellicht nog niet bij het merk stil hebben gestaan.

Volvo S40 Evolve
Het reeds moderne en vernieuwde design van de S40 is door het Californische Evolve Cars Inc., naar het extreme getild. Niet alleen het uiterlijk is aangepast, maar op de 2,5 liter-motor is ook voorzien van een grotere turbo. Hiermee creëert de vijfcilinder een astronomische 400 pk. Het hoge vermogen is niet het enige opvallende aan de Evolve S40. De 19 inch lichtmetalen wielen, die vóór 8,5 inch breed zijn en achter zelfs 11 inch, geven de Evolve een stoer uiterlijk. Evenals de twee dikke uitlaatpijpen en de Formule 1-achtige schokdempers. Uiteraard is ook het remsysteem berekend op de grotere krachten.

Volvo V50 SV
De V50 SV (Special Vehicle) is gebaseerd op de standaard T5 AWD (All Wheel Drive), maar is compleet onder handen genomen door het Volvo Special Vehicle-team in Gothenburg. De SV is vooral bedoeld om een jonger publiek aan te spreken. Het exterieur is gebaseerd op het aankomende sportmodel, met onder meer 18 inch lichtmetalen wielen, die inmiddels ook als accessoire te bestellen zijn. De motor en zesversnellingsbak van de V50 SV zijn afkomstig van de V70R en zo aangepast dat het vermogen van 340 pk perfect tot zijn recht komt. De sprint van 0 naar100 km/h duurt slechts 5,5 seconden.