Time : 10:12:14 AM
Date : Monday, November 22, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Elektronische slachtaangifte wordt algemeen ingevoerd

Drie belangrijke besluiten* werden recent bekendgemaakt die belangrijke wijzigingen aanbrengen inzake de aangifte- en registratieverplichtingen bij gelegenheid van het slachten van slachtdieren (runderen, schapen, geiten, varkens, paarden, gevogelte, konijnen en wild). Deze zijn het resultaat van het project "Beltrace" dat door het FAVV werd uitgewerkt in samenspraak met de sectoren. Ook voor de gemeentelijke administratie en particulieren die dieren willen laten slachten hebben deze besluiten gevolgen.

Drie doelstellingen worden nagestreefd:


1. Een administratieve vereenvoudiging: de procedure voor aangifte en registratie wordt in de toekomst op elektronische wijze gevoerd, waarbij tevens een verbinding wordt tot stand gebracht tussen het informaticasysteem van het slachthuis (en voor sommige aangiftes deze van de gemeente) en het centrale gegevensbestand Sanitel voor de identificatie en registratie van dieren: hiermee zal de traceerbaarheid binnen de dierlijke en vleesketen gevoelig worden versterkt en versneld. Daarnaast worden gegevens met andere administraties zoals de BTW-administratie gedeeld hetgeen het administratief werk voor het slachthuis reduceert.


2. Een efficiëntere keuring: het nieuwe systeem maakt tot snelle communicatie en gegevensuitwisseling tussen de plaatselijke keurders en databanken mogelijk en dit zowel over de dieren zelf als over de keuringsresultaten. De keurder zal zijn aandacht meer gericht kunnen toespitsen op potentiële problemen bij dieren, geprogrammeerde onderzoeks- en bemonsteringscampagnes worden vergemakkelijkt.


3. Een beter zicht op de particuliere slachtingen: aan particulieren die een dier willen laten slachten voor eigen gebruik zal een registratienummer toegekend worden. Dit laat toe om oneigenlijk gebruik van de particuliere slachting beter op te sporen. Particulieren zullen hun registratienummer kunnen bekomen zowel bij de Provinciale Controle eenheid van het FAVV als bij hun gemeente. De particulier moet dit nummer meedelen bij de slachtingsaangifte, die naargelang het geval op het slachthuis dan wel bij de gemeente gebeurt.
Voor een particuliere slachting buiten het slachthuis moet de aangifte door de eigenaar van het dier persoonlijk en ten minste twee werkdagen vooraf worden gedaan bij de gemeenteontvanger of de daartoe speciaal door de gemeente aangestelde ambtenaar. De gemeenteontvanger of de voornoemde ambtenaar overhandigen een aangiftebewijs aan de eigenaar van het dier. Dit aangiftebewijs blijft acht dagen geldig. De aangifte voor een particuliere slachting in een slachthuis gebeurt naar aanleiding van het binnenbrengen van het dier in het slachthuis en dient dus niet meer voorafgaandelijk te gebeuren bij de gemeente.

Deze besluiten treden in werking op 1 december 2004 en voorzien tevens een overgangsperiode van twaalf maanden waarbij eventueel nog verder met registers op papier kan worden verder gewerkt. Niettemin dienen de gegevens zoals vermeld in de besluiten, vanaf 1 december geregistreerd en bijgehouden te worden.

Tijdens de periode tussen de bekendmaking en de inwerkingtreding zal het personeel van het FAVV worden opgeleid in het gebruik van deze nieuwe middelen. Hetzelfde geldt voor het betrokken personeel van de slachthuizen en van de gemeenten. Daarbij zal gebruik kunnen worden gemaakt van de ervaringen die reeds zijn opgedaan in proefprojecten die reeds enge tijd in enkele slachthuizen lopen.

Voor de werking van dit nieuwe stelsel zal het slachthuis en gemeente instaan voor het ter beschikking stellen van apparatuur en communicatiemiddelen, terwijl de software ter beschikking wordt gesteld door het FAVV. Een gebruiksaanwijzing voor deze software zal eerstdaags raadpleegbaar zijn op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be .

(*)


· koninklijk besluit van 31 juli 2004 tot wijziging van het koninklijk besluit van 4 juli 1996 betreffende de algemene en bijzondere exploitatievoorwaarden van de slachthuizen en andere inrichtingen;


- koninklijk besluit 10 augustus 2004 tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 maart 1953 betreffende de handel in slachtvlees en houdende reglementering van de keuring der hier te lande geslachte dieren;


· ministerieel besluit 10 augustus tot wijziging van het ministerieel besluit van 11 maart 1953 genomen in uitvoering van het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 maart 1953 betreffende de handel in slachtvlees en houdende reglementering van de keuring der hier te lande geslachte dieren.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR