Ingezonden persbericht


UITGAVE VAN BEELDSPRAAK & OPSPRAAK - EXTRA - 22 november 2004

UITREIKING NIEUWEGEINSE LITERATUURPRIJS 2004

NIEUWEGEIN, 21 NOVEMBER 2004 - De jury van de Nieuwegeinse Literatuur Prijs voor Poëzie heeft aan RITA VAN HAUWERMEIREN uit Wichelen in België de prijs toegekend voor haar gedicht BREUKLIJN. In dit gedicht weet de dichteres trefzeker, maar ook op geheel eigen wijze het teloor gaan van een relatie te schetsen. De beelden die ze gebruikt zijn simpel maar in hun eenvoud juist zeer trefzeker. De aarde, het water, een beekje het riet worden als vanzelfsprekend ingevoegd om onzichtbaar spanning op te voeren. Ze vindt plotseling het woord zwijgwater uit, hetgeen in de context van dit vers een trouvaille is. En ze glijdt nimmer uit door sentimentele beeldspraken te gebruiken. Wij feliciteren Rita Van Hauwermeiren met dit originele en vooral ook ingetogen ontroerende gedicht. Tevens spreken we de hoop uit dat haar boeiende werk en gedegen vakmanschap door het behalen van deze prijs ontsloten zullen worden voor een groter publiek.

Eén van de 105 ingezonden verhalen had geen enkel lid van de jury fundamentele bezwaren tegen in te brengen. Dit verhaal is dan ook unaniem gekozen tot winnaar van de Nieuwegeinse Literatuur Prijs voor Proza. Het winnende verhaal kenmerkt zich door een klein, simpel plot dat zich eigenlijk al snel en onafwendbaar openbaart. De grote kracht van het verhaal zit niet zozeer in het taalgebruik, wat je misschien oneerbiedig gewoon en alledaags zou kunnen noemen. Nee, de grote kracht van het winnende verhaal zit ongetwijfeld in de spanningsopbouw. De korte dialoogjes, de kleine, maar verontrustende observaties, en de gevoelswereld van de ikpersoon waarmee men zich snel identificeert geven dit ogenschijnlijk simpele verhaal een enorme lading. Als lezer vermoed je een verhaal onder het verhaal, een verhaal dat je ook wilt weten maar waar je slechts naar kan gissen. Het winnende verhaal is een verhaal dat je als lezer om meer doet vragen, en toch, tegelijkertijd liever niet, omdat het je beangstigt, beklemt. De jury van de Nieuwegeinse Literatuur Prijs voor Proza feliciteert MARGREET FEENSTRA uit Zeist met haar winnende verhaal KOUDE DOUCHE.

De complete tekst van het juryrapport staat op www.opspraak.net

SECRETARIAAT

Stichting BeeldSpraak | Literair Tijdschrift OpSpraak | OpSpraak Nieuwsbrief Israëlslaan 37, 3431 AS Nieuwegein, Telefoon 030 - 63 00 208, Fax 030 - 63 00 209, ABN AMRO BANK 56.84.02.170, t.n.v. Stichting BeeldSpraak, Nieuwegein beeldspraak@pen.nl | www.opspraak.net