Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Stadsdeel heeft het voorjaar al in het hoofd

Al moet de winter nog beginnen, het stadsdeel is al druk bezig met het voorjaar. De buitendienst van Geuzenveld-Slotermeer plantte de afgelopen weken 3.500 violen en 58.000 biologisch geteelde bloembollen. Het stadsdeel heeft gekozen voor biologische bollen om het milieu zo weinig mogelijk te belasten.

Bedden met winterharde violen zijn onder meer geplant op rotondes langs de Slotermeerlaan en Burgemeester De Vlugtlaan. De 58.000 bollen zitten onder de grond bij het eindpunt van lijn 14 en in de middenberm van de Troelstralaan.

Biologisch
De geplante krokussen en narcissen zijn van biologische kwaliteit. "Wij kiezen zoveel mogelijk voor natuurvriendelijke alternatieven", aldus wethouder Stadsdeelwerken Tys de Ruijter (GroenLinks). "Al jarenlang maken we standaard geen gebruik meer van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Daarom kiezen we voor bloembollen die geteeld worden zonder gebruik van chemische middelen en kunstmest. Zo kunnen geen ongewenste stoffen via sloten en grondwater in het milieu terechtkomen."

Aspen
Ook bij het gebruik van apparatuur let het stadsdeel op milieueffecten. Op dit moment is de buitendienst aan de slag met de jaarlijkse bladval. Hierbij worden bladblazers gebruikt om op moeilijk bereikbare plekken blad te kunnen verwijderen. Als brandstof voor deze machines is gekozen voor aspen, een speciale benzine die een veel schonere verbranding geeft dan traditionele brandstof.

De brandstof bevat vrijwel geen voor de mens schadelijke stoffen zoals benzeen. Beter voor het milieu én beter voor de gezondheid van de buitendienstmedewerkers.

Auteur(s):
P. de Groot