Gemeente Rotterdam

Nr. 150
22 november 2004

'Schoon en heel' topprioriteit voor Rotterdammers

Waardering voor aanpak gemeentebestuur groeit

De waardering groeit voor de inspanningen van het gemeentebestuur om de problemen op te lossen die de Rotterdammers als het meest urgent ervaren. De vijf belangrijkste onderwerpen waar het gemeentebestuur aan moet werken zijn: schoon en heel op straat, terugdringen van overlast door jongeren, terugdringen van illegale en onveilige woonsituaties, terugdringen van overlast door verslaafden en een veiliger openbaar vervoer. Op het gebied van veiligheid zien de Rotterdammers de meeste positieve veranderingen. Hoewel de waardering voor de aanpak van schoon en heel op straat groeit, blijft dit onderwerp de topprioriteit waar het College aan moet werken. Dit blijkt uit de resultaten van de zesde belevingsmonitor die het College liet houden.

Vergeleken met de meting in juni 2004 zeggen minder Rotterdammers dat ze iets merken van de acties van het gemeentebestuur. Ze merken met name via radio en tv minder van de acties. De groep die zegt dat het "de acties om zich heen ziet gebeuren" is gelijk gebleven (32%).

Vooral de acties van het gemeentebestuur om de veiligheid in de stad te verbeteren worden gewaardeerd. Veel Rotterdammers hebben gemerkt dat er meer politie op straat is en dat er controle in het openbaar vervoer is. De waardering van de Rotterdammers voor de aanpak van schoon en heel op straat neemt bij elke meting toe. Vorig jaar oktober beoordeelde 35 % van de Rotterdammers de aanpak met voldoende tot goed. Dit jaar is het percentage gestegen tot 45 %. Voor Rotterdammers blijft de aanpak van schoon en heel op straat het belangrijkste onderwerp waar het gemeentebestuur aan moet werken. Uit de meting blijkt dat er een breed draagvlak is voor strenge handhaving. Zo is 82 % van de Rotterdammers van mening dat het plaatsen van huisvuil naast ondergrondse containers streng moet worden beboet

38 %) Het aantal Rotterdammers dat vindt dat het gemeentebestuur goed uitlegt wat het aanpakt en waarom steeg van 36 naar 42 %. Ook in deze enquête is gevraagd over welke wethouders de Rotterdammers de afgelopen maanden het meest hebben gehoord en gelezen. Wethouder Pastors wordt het vaakst genoemd, gevolgd door wethouder Van Sluis.

Naast het beantwoorden van standaardvragen konden Rotterdammers reageren op enkele actuele stellingen. Zo vindt een ruime meerderheid (67 %) het belangrijk dat de gemeente het debat over Islam en integratie organiseert. Een ruime meerderheid (70 %) staat achter streng optreden tegen coffeeshops. Een stijgend aantal Rotterdammers (44%) vindt dat de Rotterdamse Aanpak veel waardering krijgt in Nederland. Bij de eerste meting in februari 2003 was dat 39 %.

Door middel van de belevingsmonitor verzamelt het College informatie over de voortgang van het collegebeleid, de waardering voor het collegebeleid en de herkenbaarheid van het College bij Rotterdammers. De belevingsmonitor is de uitkomst van een schriftelijke enquête onder 1250 willekeurig geselecteerde Rotterdammers van 16 jaar en ouder. De respons was deze keer 43 % . De belevingsmonitor is een meting van de herkenning en waardering van het College en de inspanningen die het verricht. Het is geen beleidseffectrapportage of een voortgangsmonitor, zoals bijvoorbeeld de Veiligheidsindex.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam