Gemeente Gouda


sociaal pension volgens rapport weinig effect op omgeving (17/11/2004)

vooral afspraken over beheer en communicatie nodig In opdracht van de gemeente voerde de DSP- groep uit Amsterdam een nulmeting en een onderzoek uit naar de te verwachten effecten van de vestiging van de RIBW Gouda (afkorting van Regionale Instelling voor Begeleid Wonen, voorheen genoemd Sociaal Pension) in de Livingstonelaan. Uitkomst van de nulmeting is dat de objectieve effecten minimaal zijn. Dit betekent dat er geen grote aanpassingen aan de openbare ruimte noodzakelijk zijn . Wat echter wel blijkt is dat het veiligheidsgevoel van omwonenden danig aangetast is. Dit gaat zelfs zover dat men ook veel alerter is op situaties die voor de komst van het RIBW ook al niet optimaal waren. De gemeente gaat in overleg met de in oprichting zijnde klankbordgroep RIBW Gouda bekijken welke maatregelen genomen moeten worden om het onveiligheidsgevoel te verminderen. In de klankbordgroep zitten naast omwonenden ook de exploitant, het Leger des Heils, de politie en de gemeente.

Zowel omwonenden als de gemeente Gouda wilden, vóórdat de RIBW Gouda aan de Livingstonelaan wordt geopend, de verwachte effecten ervan op de omgeving in kaart gebracht hebben zodat daar, bijvoorbeeld in de beheersovereenkomst die gesloten wordt tussen alle betrokkenen, op een adequate manier mee omgegaan kan worden. Uitgangspunten bij het onderzoek waren dat de locatie van de RIBW vastligt. Ook moest het onderzoek parallel lopen aan het al in gang gezette proces en mag het geen vertraging veroorzaken. Bij de uitvoering van het onderzoek moest zoveel mogelijk samengewerkt worden met de al betrokken partijen.

nulmeting en veiligheidsscan
Het wijkteam Bloemendaal en het actiecomité Gouda Onveilig hebben tijdens het voorstadium van de opdracht voorgesteld een Veiligheidseffectrapportage (VER) uit te laten voeren rond de RIBW. De gemeente heeft er echter bewust voor gekozen om geen volledige VER uit te voeren. Het bouwproces was al in een vergevorderd stadium en een complete VER zou voor vertraging zorgen. Twee onderdelen uit de VER zijn wel uitgevoerd: een nulmeting naar de veiligheidssituatie vóór de komst van de RIBW, en een zogenaamde veiligheidsscan om in kaart te brengen welke effecten er te verwachten zijn.

objectieve effecten
Een conclusie over de te verwachten effecten van de komst van de RIBW aan de Livingstonelaan, is dat objectieve effecten minimaal zijn. Enkele mogelijk geachte effecten zijn incidenteel geluidsoverlast van (uitgezette) bewoners en incidenteel overlast op gebied van afval (zwerfvuil, wildplassen, etc.). Ook kan het voorkomen dat er incidenteel inkijk is bij de buren en dat er soms wrijving is tussen bewoners van de RIBW en omwonenden.

verminderd veiligheidsgevoel
De subjectieve effecten daarentegen zijn samen te vatten in één effect, namelijk een sterk verminderd veiligheidsgevoel van omwonenden. Het gaat hierbij dan om angst en onbekendheid met de bewoners van de RIBW Goudaen hun activiteiten en een verminderd vertrouwen in gemeente, woningcorporaties en Leger des Heils. Daardoor hebben omwonenden minder vertrouwen in het maken en zich houden aan afspraken. Ook vrezen zij dat de reeds gesignaleerde aandachtspunten in de wijk nog verder verslechteren en de wijk in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

afspraken
In het rapport staat het advies dat de gemeente, de corporaties, het Leger des Heils en overige partijen er goed aan doen om eerst stevig in te zetten op het herstellen van het veiligheidsgevoel van omwonenden en betrokkenen. Dat betekent dat, ondanks het feit dat er objectief van de komst van een RIBW aan de Livingstonelaan niet zoveel overlast te verwachten is, er toch preventief een aantal adviezen zijn gegeven om fysieke aanpassingen aan te brengen aan gebouw en kavel van de RIBW en aan de omgeving van de RIBW, maar dat er daarnaast vooral sterk ingezet moet worden op het maken van goede afspraken rondom beheer en communicatie. Het rapport is de basis van de gemeentelijke inbreng voor de beheersovereenkomst dat samen met de klankbordgroep RIBW Gouda wordt opgesteld.


-- einde bericht --