Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


Denken MIVB-vakbondsmilitanten aan de OV-gebruikers?

Protest tegen de spontane staking van 10 november 2004

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB vzw) vindt het maar niets dat de MIVB-vakbonden de metro-, tram- en busklanten in Brussel in de kou laten staan, reeds 3 vrijdagen na elkaar. Heden ontregelen militanten de dienst met een onaangekondigde, "spontane" staking.

Dat er problemen zijn met rittijden en pauzes, zal de BTTB niet ontkennen. Maar dat de gebruikers zich niet met hun vertrouwde vervoersysteem kunnen verplaatsen, is zeker onaanvaardbaar.

Het openbaar vervoer geeft enerzijds aan vele mensen de kans om mobiel te zijn tegen een redelijke prijs en anderzijds is het een manier om de stad leefbaarder te houden door gezamenlijk vervoer aan te bieden. Dit systeem zomaar buiten spel zetten is zeker niet goed te keuren. De vakbonden zijn zelfs zeer tevreden dat er helemaal niet gereden wordt. En een verontschuldiging aan de "onschuldige" gebruikers moet nog komen. Gelukkig is er nog het busvervoer van De Lijn en de TEC maar dit voldoet helemaal niet aan de behoeften van een grootstad zoals Brussel.

De politici zouden ook hun steentje mogen bijdragen. Brussels Verkeersminister Pascal SMET, het Brussels Gewest, de 19 gemeentebesturen en de federale overheid zouden met de MIVB-directie en vakbonden zo snel mogelijk een oplossing moeten vinden. Een betere doorstroming van tram en bus - verantwoordelijkheid van Gewest én gemeentelijke overheid - is een must om betere werkomstandigheden aan het personeel aan te bieden.

Daarnaast worden de reizigers met abonnementen ook nog financieel gestraft. Hebben de vakbonden een tegemoetkoming voor deze trouwste klanten?

De BTTB kan zulke werkonderbrekingen - en zeker een onaangekondigde, "spontane" staking - niet goedkeuren. De BTTB vraagt de vakbonden én vakbondsmilitanten met aandrang om deze manier om hun eisen kracht bij te zetten, niet meer te gebruiken. Daarentegen heeft de BTTB geen bezwaar tegen een "betaalstaking" (vervoer tegen nultarief).

Namens de raad van bestuur

Hoogachtend

Luc DESMEDT
Voorzitter BTTB vzw

Tel 09 223 86 12
Fax 09 233 97 29
Info@bttb.be

terug