Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Opening door minister Dekker van het Zorgcentrum Agnes in Egmond aan Zee op 18 november 2004

Beste bewoners en betrokkenen,

Ik feliciteer u met de afronding van de renovatie van het Zorgcentrum Agnes. Een zorgcentrum bestaande uit appartementen, zorgvoorzieningen voor zelfstandig wonenden, dagopvang en een uitgebreide keuken.

Daar is veel aan vooral gegaan. De geschiedenis van Zorgcentrum Agnes begint in 1932: de zusters van de Congregatie van de Kleine Zusters van St. Joseph vestigden zich in het oude zeeliedenhuis aan de Voorstraat te Egmond aan Zee.

In hetzelfde jaar werd de Stichting 'Huize Sint Agnes' opgericht met als doel het verzorgen van ouden van dagen, en onderdak verlenen aan jeugdige personen Agnes is per slot van rekening patrones van maagden, kuisheid, tuinmannen én kinderen. Ik laat mij vertellen dat nog ieder jaar op 21 januari de Maagd en Martelares Agnes wordt herdacht.

In november 1974 nam de Stichting 'Huize Agnes' het pand aan de zuidrand van Egmond aan Zee in gebruik. Na dertig jaar weer en wind was renovatie nodig en kon ook uitbreiding worden gerealiseerd. Er is een sobere aanpak gekozen, maar het nieuwe Agnes heeft wél een lichte en vitale binnensfeer gekregen. Mijn complimenten daarvoor.

Met de renovatie van Agnes moest het aantal bewoners terug van 97 naar 72. In totaal zijn er nu 68 appartementen met een woonkamer, slaapkamer en een ruime sanitaire unit.

Ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen. Dat werd onlangs in het jongste SCP-rapport nog eens bevestigd. Met de opening van dit complex is daaraan weer een waardevolle bijdrage geleverd. Maar er is natuurlijk meer nodig.

Ik denk aan de eisen die we stellen aan de woningvoorraad, de woningbouw en de kwaliteit van de woonomgeving.

In de landelijke opgave is berekend dat er tot 2015 landelijk zon 400.000 volledig toegankelijke woningen, de zogenoemde 'nultredenwoningen', extra beschikbaar moeten komen. Zowel in de bestaande voorraad als in nieuwe woningen.

Deze opgave voor het wonen en de woonomgeving is omvangrijk en legt een zware verantwoordelijkheid op de schouders van het lokaal en regionaal bestuur. Het beleid op het gebied van de woningbouw en de herstructurering zal de komende jaren nog nadrukkelijker afgestemd moeten worden op de komende vergrijzing.

Gemeenten, provincies, corporaties, commerciële woningaanbieders, zorgverdelers (zorgkantoren) en zorgleveranciers moeten de opgave in samenwerking vervullen. De rol van het Rijk daarbij is hulp bieden bij het oplossen van eventuele knelpunten en het stimuleren en informeren van partijen. Het Rijk ziet tevens toe op de tijdige realisering van de doelstellingen. Het Rijk bouwt immers niet zelf, wijst zelf geen woningen toe en staat niet zelf met de 'handen aan het bed'.

De ministeries van VROM en VWS werken nauw samen om zo gunstig mogelijke voorwaarden te creëren om resultaat voor wonen, zorg en welzijn te halen. Gemeenten zijn echter verantwoordelijk voor de lokale bouwplannen. Zij zijn de 'natuurlijke' regievoerder voor wonen, zorg en welzijn. Zij zijn het die partijen bij elkaar brengen, zij wijzen de weg. Corporaties en commerciële woningaanbieders zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming van voldoende 'nultredenwoningen'. Provincies kunnen een stimulerende en faciliterende rol vervullen. En de zorgkantoren, tenslotte, moeten zorgen voor voldoende en passende zorg.

Met de inzet van alle betrokken partijen geeft u hier invulling aan. Ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, maar wél voor het gezamenlijk doel. U hebt een bijdrage geleverd aan het realiseren van deze opgave.

Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk was om zover te komen. Het realiseren van een zo omvangrijke renovatie vergt veel geduld en doorzettingsvermogen.

Iedere situatie in iedere plaats zal weer anders zijn, maar het is zeker zo dat men overal in het land worstelt met vergelijkbare problematiek. Het is dan goed om succesverhalen te horen en je voordeel te doen met ervaringen van anderen: niet ieder wiel hoeft steeds opnieuw te worden uitgevonden.

Dames en heren,

Zorgcentrum Agnes met de daarin opgenomen functies geven een heldere boodschap af: speel goed en tijdig in op de veranderende behoefte van ouderen. Het complex Zorgcentrum Agnes is het aansprekend resultaat. Niet zonder trots verklaar ik Zorgcentrum Agnes voor geopend.