VVD



Nieuws

19 nov 2004 - Van Baalen: handhaving
EU-wapenembargo tegen China

En geen erkenning Turkse bezetting Cyprus

VVD-Europa-woordvoerder Hans van Baalen heeft, samen met CDA, PvdA en SP, de regering de opdracht gegeven het EU-wapenembargo tegen China niet op te heffen. Nu de regeringen van Zweden en Denemarken, de parlementen van Frankrijk en Duitsland, het Europees Parlement en de regering van de Verenigde Staten zich onverbloemd tegen opheffing hebben uitgesproken, staat Nederland niet alleen.

De Kamer nam vorig jaar de motie-Van Bommel-Van Baalen met dezelfde strekking aan. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei de motie te zullen uitvoeren, wanneer Nederland zich niet zou isoleren. Aan deze voorwaarde is nu, zo stelde de Kamer, voldaan. Voor de Kamer hangt opheffing van het wapenembargo samen met de verbetering van de mensenrechtensituatie in China en van de toestand in Tibet en van de ontspanning in de Straat van Taiwan.

Van Baalen wist tevens van de regering de toezegging te krijgen dat het verbeteren van de contacten met de bevolking in het sedert 1974 bezette Noorden van Cyprus, niet zal leiden tot erkenning van de zogenaamde Turkse Republiek Noord-Cyprus. Tevens mag geen afbreuk worden gedaan aan het gezag van de regering van de Republiek Cyprus te Nicosia als enige internationaal erkende vertegenwoordiger van geheel Cyprus.