Time : 11:15:45 AM
Date : Monday, November 22, 2004
Sender Name: VREG

Energieleveranciers moeten correcte informatie geven aan afnemers!

De VREG ondersteunt de Vlaamse kleine energiegebruikers door op haar website een vergelijking tussen de prijzen en contractuele voorwaarden van de verschillende leveranciers te maken.

Het moet voor de verbruiker een geruststelling zijn dat de resultaten die hij ziet in een prijsberekening ook echt vergelijkbaar zijn. Deze garantie biedt de VREG en wil dit ook blijven doen. Sinds kort stelt de VREG echter vast dat bepaalde elektriciteitsleveranciers ervoor kiezen om hun prijsaanbod via de eigen websites beter te laten uitschijnen dan wat op de VREG-vergelijking te vinden is. Hierdoor wordt de consument op het verkeerde been gezet, waardoor hij misschien op basis van verkeerde argumenten kiest.

Wat is de oorzaak van de verschillen in berekeningsmodules?

De berekening van de jaarlijkse kostprijs voor het verbruik van een bepaalde elektriciteitsafnemer is een complexe zaak, anders had de Vlaamse minister van energie de VREG niet opgedragen de vergelijking op te stellen ten bate van de Vlaamse afnemers. De filosofie die de VREG hierbij hanteert, is de huidige marktsituatie correct weer te geven. Daarom wordt steeds rekening gehouden met de recentst beschikbare informatie die met zekerheid gekend is. In die zin heeft de vergelijking op de VREG-website dus zeker geen "voorspellende" functie, omdat nog niet met zekerheid gekende toekomstige factoren niet worden opgenomen. Dit zou de vergelijking immers een speculatief karakter geven, wat niet wenselijk is.

Twee oorzaken van verschillen tussen de prijzen berekend op de VREG-site en op de websites van bepaalde leveranciers, zijn terug te voeren tot het feit dat bepaalde leveranciers hun prijsberekening maken op basis van elementen die tot een "flatterende" voorstelling van hun prijs leiden.


1. Verschillende leveranciers die contracten aanbieden waarvan de energieprijs in de loop van het contract kan aangepast worden op basis van bepaalde parameters, die de evolutie van de energieprijzen weerspiegelen, gebruiken bewust de gemiddelde waarde van deze parameters voor het jaar 2003. Ondertussen zijn deze parameters sterk opgelopen, onder invloed van de stijgende energieprijzen op de internationale markten. Voor het opstellen van haar vergelijking legt de VREG aan alle leveranciers die dit soort contracten aanbieden op om de prijsberekening te maken met de meest recente waarde van deze parameters. Hierdoor krijgen de afnemers een zo realistisch mogelijke prijsberekening. In tijden van sterk oplopende waarden voor deze parameters leidt het gebruik van "oudere", dus lagere, waarden natuurlijk tot een lagere kostprijs, maar dit spiegelt de consument een geflatteerde prijs voor. De uiteindelijke prijs die de afnemers voor zijn energie zal betalen, zal natuurlijk afhangen van de evolutie van de gebruikte parameter(s) in de loop van het contract. Deze waarde wordt - zeker in de huidige marktomstandigheden - beter benaderd door de VREG-aanpak die de recentste waarde gebruikt dan door oudere (lagere) waarden.

2. Een bepaalde leverancier gebruikt voor de berekening van de jaarlijkse kostprijs van de aangeboden contracten op zijn website nu reeds de distributienettarieven die door een aantal netbeheerders bij de federale toezichtshouder CREG ingediend werden, niettegenstaande deze tarieven nog niet goedgekeurd zijn door de CREG en dus ook nog niet gepubliceerd werden op de CREG-website. Door de sterke daling van de nettarieven die bepaalde netbeheerders in het vooruitzicht stellen, leidt dit ertoe dat de prijs die hierdoor op de website van de leverancier berekend wordt, gunstiger uitvalt ten opzichte van deze van de concurrenten, die met de huidig geldende nettarieven werken.
Voor de VREG-vergelijking wordt aan alle leveranciers opgelegd de op dit ogenblik geldende nettarieven te gebruiken bij de berekening van de jaarlijkse kostprijs. Dit garandeert de vergelijkbaarheid van de berekende kostprijzen tussen de leveranciers. Vermits de distributienettarieven voor alle leveranciers in een bepaald distributienet identiek zijn, houdt een daling van de distributienettarieven immers een daling van de prijzen van alle leveranciers in, tenzij het over een contract met vaste prijs gaat.

Correcte informatie voor de afnemers

De afnemer, die gebruik wil maken van zijn keuzemogelijkheid op de vrije energiemarkt en op zoek gaat naar een leverancier, krijgt hierdoor opnieuw de indruk dat de vrijgemaakte energiemarkt een onbegrijpelijk kluwen is, waar het voor de particulier bijna onmogelijk is om met zekerheid een vergelijkbaar overzicht van de gehanteerde prijzen te vinden. Hierdoor wordt de klant ontmoedigd om van leverancier te veranderen. Dit gevoel van onzekerheid speelt natuurlijk in het voordeel van de leveranciers die over de grootste aantallen afnemers beschikken. Hierdoor wordt nog eens het belang aangetoond van een een objectieve bron die voor prijstransparantie zorgt en de afnemers een duidelijk inzicht biedt in de prijzen van alle leveranciers, zoals de VREG leveranciersvergelijking.

De afnemers en de vrijmaking van de energiemarkt zijn enkel gediend met correcte informatie, niet met misleidende verkoopspraktijken. Dit is ook de doelstelling van het akkoord dat de energieleveranciers recent ondertekenden met Minister Freya Van den Bossche en waarin een aantal bijkomende elementen van consumentenbescherming in de energiesector worden geregeld.

Oproep aan de leveranciers

De VREG roept de energieleveranciers met aandrang op om in het belang van de afnemers correcte en consistente informatie te geven en te gebruiken bij het berekenen van de kostprijs op hun website en andere informatiekanalen, dit in overeenstemming met de afspraken die gelden voor de VREG-leveranciersvergelijking.

Logo zie www.pressreleases.be

Nota aan de redacteurs:


1. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) staat in voor de regulering en controle van de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen. Ze volgt de evoluties van de Vlaamse energiemarkt, bekeken in een Europese context, op via studies. In haar adviserende taak aan de Vlaamse regering verwerkt ze haar kennis over de Vlaamse energiemarkt. Ze neemt gepaste maatregelen om de uitvoering van het beleid te ondersteunen. De VREG ijvert voor een
transparante Vlaamse energiemarkt en realiseert haar opdrachten via een open communicatie met de Vlaamse overheid, de marktspelers en de afnemers.


2. Voor de VREG-website vragen we u enkel volgende weblinks te publiceren.

Algemene website van de VREG: www.vreg.be

U vindt de leveranciersvergelijking van de VREG via het kiezen van en of rechtstreeks onder
volgende weblink: http://www.vreg.be/vreg/particulieren/input.asp.


3. Voor objectieve informatie over de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt bekijkt u best onze website op: www.vreg.be.


4. U vindt de contactgegevens van de leveranciers die zich richten op particulieren ook op de VRT teletekstpagina 696.

Voor meer informatie over dit persbericht:


* André Pictoel, voorzitter VREG, via 02/553.13.53 of info@vreg.be