Time : 11:42:16 AM
Date : Monday, November 22, 2004
Sender Name: Bemefa

Meer duidelijkheid voor mengvoedersector omtrent maximum waarden voor residuen in melk, vlees en ei

Voor het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en toevoegingsmiddelen in de mengvoederindustrie bestonden er geen maximumwaarden voor residuen in melk, vlees en ei. De overheid paste consequent een nultolerantie toe. De mengvoedersector werd hierdoor regelmatig geconfronteerd met omstreden productterugnames. Bemefa heeft meermaals het probleem van de nultolerantie aangekaart bij het FAVV. De sector wenste duidelijke afspraken omtrent actiegrenzen, beheersmaatregelen, analysemethoden, labo's en controlefrequenties.

Bemefa heeft samen met andere belanghebbenden uit de sector (geneesmiddelenindustrie en toevoegingsmiddelenproducenten), de overheid en verschillende wetenschappers en experten een methodiek uitgeschreven om grenswaarden te bepalen voor mengvoeders met additieven en gemedicineerde mengvoeders. Hierbij werd elke waarde systematisch getoetst aan de volksgezondheid. Het volledige dossier werd ingediend bij het FAVV en werd binnen het Wetenschappelijk Comité besproken. Op vrijdag 19 november heeft het Wetenschappelijk Comité een advies gegeven. Zoals het FAVV zelf meedeelt in haar persbericht van vrijdag 19 november zal dit advies invloed hebben op toekomstige acties. Bemefa kan nu de nodige beheersmaatregelen in het autocontrolesysteem inlassen.

De mengvoedersector is alvast tevreden dat er een werkbaar klimaat wordt gecreëerd met deze beslissing. Tevens juicht Bemefa toe dat er wordt afgestapt van nultolerantie daar waar strikt legaal wordt gewerkt en met gerichte autocontrole de kwaliteit wordt beheerst.


-----------------