Vereniging Nederlandse Gemeenten

Nieuwe vereniging voor raadsleden

Vanaf vandaag, vrijdag 19 november 2004, hebben gemeenteraadsleden hun eigen vereniging, de Vereniging Raadsleden.Nu. Om exact 12 uur start de vereniging haar activiteiten met het ten doop houden van haar internetsite www.raadslid.nu
Raadsleden hebben een grote behoefte aan een eigen platform dat hun belangen behartigt, ideeën uitwisselt en discussies initieert. De eerste discussie die de vereniging op haar website start gaat over de gekozen burgemeester.

Veel gemeenteraadsleden constateren dat sinds het dualistisch bestel is geïntroduceerd de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vaak optreedt als vereniging van Burgemeester en Wethouders en daarbij lijkt te vergeten dat de 10.000 raadsleden die ons land telt, de basis vormen van het lokale bestuur.
Dat is de reden waarom raadsleden uit alle delen van het land en uit alle politieke partijen en stromingen het initiatief genomen hebben om zichzelf te organiseren. De Vereniging Raadsleden.Nu wordt gesprekspartner voor ministeries, Tweede en Eerste Kamer en de VNG. Via de internetsite zijn alle raadsleden te bereiken en kunnen alle raadsleden meedoen aan de discussies en ideeënvorming ter voorbereiding van deze gesprekken.

www.raadslid.nu biedt een scala aan mogelijkheden voor raadsleden. Er is een databank met initiatieven, moties en andere documenten die door raadsleden kan worden geraadpleegd en aangevuld. Er komen columns op over actuele onderwerpen. Uitspraken van parlementariërs over het raadswerk en over gemeenten worden op de website gepubliceerd evenals nieuwe wetten en regels van de rijksoverheid die gevolgen hebben voor het raadswerk en gemeenten. Zo nodig worden deze van commentaar voorzien.

Het eerste congres van de Vereniging Raadsleden.Nu vindt in maart 2005 plaats.

geactualiseerd op: 22 november 2004