Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: gekozen wijze van uitkeren aow-reparatie geldverspilling

Staatssecretaris van Hoof wil dat gemeenten aan mensen die een gekorte AOW-uitkering ontvangen, de eveneens gekorte extra tegemoetkoming tot het volledige bedrag van bruto 60 aanvullen. Gemeenten dienen deze extra tegemoetkoming in maandelijkse termijnen uit te keren. De door staatssecretaris Van Hoof gekozen uitvoering brengt onevenredig veel werk met zich mee, zodat gesproken kan worden van geldverspilling.

Een gemeente moet iemand die 20% op zijn AOW-uitkering gekort wordt, deze persoon een bruto bedrag van één euro per maand uitkeren (20% van 60 gedeeld door 12 maanden, is 1). Bij iemand die 40% wordt gekort is het uit te keren brutobedrag twee euro, bij 60% korting drie euro.

Bij gemeenten is slechts 30% van alle AOW-ers bekend, namelijk alleen de groep die een aanvullende bijstandsuitkering ontvangt. Bij de gemeente Den Haag zijn de gegevens van 2.286 van de 8.260 personen met een gekorte AOW-uitkering bekend, bij de gemeente Rotterdam 3.000 van de 10.000. Gemeenten moeten dus actief op zoek naar de overige 70% van de AOW-ers. Deze AOW-ers moeten zich melden bij de gemeente. De gemeente moet toetsen of zij in aanmerking komen voor de aanvullende uitkering en achterhalen op welk maandelijks bedrag de persoon recht heeft. Vervolgens moeten gemeenten overgaan tot de maandelijkse uitkering.

Gemeenten moeten om deze taak uit te kunnen voeren per persoon een aparte administratie opzetten. De kosten die hiermee zijn gemoeid, staan in geen verhouding tot het uit te keren bedrag. De VNG vindt dit een verspilling van geld in voor gemeenten toch al financieel moeilijke tijden.

Volgens de VNG zouden alle AOW-ers volgend jaar eenmalig 60 boven op hun AOW-uitkering moeten ontvangen. Deze eenmalige uitkering kan door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) worden uitgekeerd. Tenslotte heeft de SVB als enige organisatie een compleet overzicht van alle AOW-ers. Dus ook van de AOW-ers met een gekorte uitkering.

Het uitvoeringsvoorstel zoals het nu aan de Tweede Kamer voorligt is onuitvoerbaar, brengt onnodige kosten met zich mee en is strijdig met afspraken over vermindering van administratieve regels. Het is voor de VNG onbegrijpelijk waarom staatssecretaris Van Hoof niet voor een betere oplossing heeft gekozen.

De VNG heeft de Tweede Kamer een brief op de hoogte gebracht van haar bezwaren. De Tweede Kamer beslist a.s. donderdag over het uitvoeringswetsvoorstel.

Het kabinet heeft uit koopkrachtoverwegingen besloten tot de extra tegemoetkoming van bruto 60 voor alle AOW-ers.

geactualiseerd op: 22 november 2004