Ministerie van Buitenlandse Zaken

voorgenomen bezoek van minister van Buitenlandse Zaken van Zimbabwe aan Nederland

Beantwoording kv voorgenomen bezoek van minister van Buitenlandse Zaken van Zimbabwe aan Nederland

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Sub Sahara Afrika

Afdeling Zuidelijk Afrika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

november 2004

Behandeld

Floor Nuiten

Kenmerk

DAF/1206/04

Telefoon

0703485016

Blad


1/1

Fax

0703486607

Bijlage(n)


1

E-Mail

floor.nuiten@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van de leden Brinkel, Ferrier en Ormel (allen CDA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelings-samenwerking over het voorgenomen bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van Zimbabwe aan Nederland (ingezonden 12 november 2004)

Graag bieden wij hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Brinkel, Ferrier en Ormel (allen CDA) over het voorgenomen bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van Zimbabwe aan Nederland. Deze vragen werden ingezonden op 12 november 2004 met kenmerk 2040503260.

De minister De Minister

van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking

Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardenne - van der Hoeven

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken en mevrouw Van Ardenne - van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Brinkel, Ferrier en Ormel (allen CDA) over het voorgenomen bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van Zimbabwe aan Nederland. (Ingezonden 12 november 2004)

Vraag 1
Wat is uw mening over het beleid van de president van Zimbabwe, Robert Mugabe, dat omvat een voortdurende schending van mensenrechten, doelbewuste verarming van de eigen bevolking en belemmering van de werking van de democratie?

Antwoord
Nederland is met de EU van mening dat de regering van Zimbabwe zich schuldig maakt aan schendingen van mensenrechten. Voorts leidt het economisch wanbeleid van de regering van Mugabe tot ernstige verarming van het land en worden elementaire democratische beginselen stelselmatig met voeten getreden. De EU maakt zich grote zorgen op vijf gebieden, neergelegd in de raadsconclusies van 18 februari 2002: a. het ontbreken van voorwaarden voor vrije en eerlijke verkiezingen; b. politiek geweld dat door de overheid wordt georganiseerd c.q. getolereerd; c. het ontbreken van persvrijheid; d. de afwezigheid van een onafhankelijke rechterlijke macht; en e. illegale landbezettingen.

De EU heeft op 19 februari 2004 de gerichte sancties tegen president Mugabe, leden van zijn regering en anderen die verantwoordelijk worden geacht voor het schenden van mensenrechten in Zimbabwe, met een jaar verlengd en uitgebreid van 79 naar 95 personen. Deze sancties zijn gericht op het isoleren van het regime van Mugabe. De EU wil met haar maatregelen dit regime treffen en niet de Zimbabwaanse bevolking.

Vraag 2
Bent u op de hoogte van de visumaanvraag van de Zimbabwaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kumbirai Kangai, in verband met deelname aan de aanstaande EU-ACP ontmoeting in Den Haag, en van de protesten die tegen het verlenen van een visum zijn, geuit door leden van het Europese Parlement? 1)

Vraag 4
Hoe wilt u voorkomen dat Kumbirai Kangai voet zet op Nederlandse c.q. Europese bodem? Hoe wilt u voorkomen dat er enig contact plaatsvindt tussen leden van de regering en de heer Kangai?

Antwoord
Anders dan wordt gesteld in de vraag, is de heer Kangai geen Minister van Buitenlandse Zaken, doch parlementariër in het Zimbabwaanse parlement. De heer Kangai is vermeld op de sanctielijst, omdat hij lid is van het Politbureau, bestuursorgaan van regeringspartij ZANU-PF.

De heer Kangai heeft bij de Nederlandse ambassade in Harare geen visumaanvraag gedaan. Het Zimbabwaanse parlement heeft vier andere, niet op de sanctielijst vermelde parlementariërs afgevaardigd. Deze parlementariërs hebben visumaanvragen gedaan en de Nederlandse ambassade heeft aan hen visa verstrekt.

Ik ben op de hoogte van protesten van verschillende europarlementariërs tegen het (vermeende) verlenen van een visum aan de heer Kangai.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het onwenselijk en niet opportuun is het EU-beleid van gerichte sancties tegen het regime van Mugabe en zijn medestanders te versoepelen?

Antwoord
Van versoepeling van de gerichte sancties tegen het regime van Zimbabwe kan op dit moment geen sprake zijn. Cruciaal in de beoordeling van verlenging van de sancties, die zal plaatsvinden in 2005, zijn de parlementsverkiezingen, die zijn voorzien voor maart 2005.

Vraag 5
Wilt u deze vragen vóór de aanvang van de EU-ACP ontmoeting op 22-25 november 2004, beantwoorden?

Antwoord
Ja.


1) Radio1 Journaal, 10 november jl.