Ministerie van Buitenlandse Zaken

ACP-EU JPA

Beantwoording kv over de ACP-EU JPA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Sub Sahara Afrika

Afdeling Zuidelijk Afrika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061


2500 EB Den Haag

Datum

november 2004

Behandeld

Floor Nuiten

Kenmerk

DAF/1215/04

Telefoon


070 3485016

Blad


1/1

Fax


070 3486607

Bijlage(n)


1

E-Mail

floor.nuiten@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van lid Koenders (PvdA) over een visumverlening aan de heer Kangai in het kader van zijn bezoek aan de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly in Den Haag van 22 tot en met 25 november 2004.

Graag bied ik hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door lid Koenders (PvdA) over een visumverlening aan de heer Kangai in het kader van zijn bezoek aan de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly in Den Haag van 22 tot en met 25 november 2004. Deze vragen werden ingezonden op 16 november 2004 met kenmerk 20400503360.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van lid Koenders (PvdA) over een visumverlening aan de heer Kangai in het kader van zijn bezoek aan de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly in Den Haag van 22 tot en met 25 november 2004. (Ingezonden 16 november 2004)

Vraag 1
Is het waar dat de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly wordt geopend door Prins Willem Alexander in aanwezigheid van de heer Kumbirai Kangai, oud-minister van Landbouw van Zimbabwe en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor landonteigeningen en mensenrechtenschendingen en voorkomend op de sanctielijst van de Europese Unie?

Vraag 2
Wat is exact de officiële titel waarop de heer Kangai naar Nederland reist? Heeft deze een titel gespeeld in uw beslissing de heer Kangai een visum te verlenen in het kader van zijn bezoek aan de Joint Parliamentary Assembly? Is bij deze visumverlening tevens betrokken dat de heer Kangai lid is van het Politbureau van de ZANU-PF?

Vraag 3
Is de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU over deze visumverlening geïnformeerd, zoals vereist is? Heeft de Raad met de visumverlening ingestemd?

Vraag 4
Is voorafgaand aan het besluit om een visum te verlenen aan de heer Kangai contact opgenomen met de Europese parlementariërs die bij de Assembly aanwezig zullen zijn over de wenselijkheid of morele aanvaardbaarheid van zijn aanwezigheid? Zo ja, wat waren de wederzijdse argumenten?

Vraag 5
Acht u het juridisch en politiek mogelijk het visum alsnog in te trekken?

Vraag 7
Op welke wijze verdedigt u internationaal rechtelijk dat aan de heer Kangai een visum is verleend? Hoe verhoudt zich dit met de zwaarwegende politieke doelstellingen van het sanctiebeleid ten aanzien van Zimbabwe?

Antwoord
De EU-ACP Joint Parliamentary Assembly (JPA) zal worden geopend door de Prins van Oranje, na een welkomstwoord van Burgemeester Deetman.

De heer Kangai zal niet aanwezig zijn bij de JPA. De heer Kangai heeft bij de Nederlandse ambassade in Harare geen visumaanvraag gedaan. Het Zimbabwaanse parlement heeft vier andere, niet op de sanctielijst vermelde parlementariërs afgevaardigd. Deze parlementariërs hebben visumaanvragen gedaan en de Nederlandse ambassade heeft aan hen visa verstrekt.

Vraag 6
Is het waar dat de heer Kangai recentelijk ook is geweerd bij een EU-ACP-bijeenkomst in Brussel? Zo ja, in hoeverre bent u van mening dat deze slepende kwestie een structurele oplossing behoeft?

Antwoord
De heer Kangai heeft de recente voorbereidende bespreking voor de EU-ACP JPA in Brussel niet bijgewoond. Zimbabwe werd vertegenwoordigd door de Zimbabwaanse ambassadeur in Brussel, wiens naam niet op de sanctielijst voorkomt.

Nu het Zimbabwaanse parlement heeft besloten de heer Kangai niet af te vaardigen naar de EU-ACP JPA is het zoeken naar een eventuele structurele oplossing niet (meer) aan de orde. Overigens is de Nederlandse regering niet direct betrokken bij de EU-ACP JPA.

Vraag 8
Kunt u deze vragen per ommegaande beantwoorden in verband met het feit dat de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly op 22 november 2004 aanvangt?

Antwoord
Ja

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Brinkel, Ferrier en Ormel (allen CDA), ingezonden 12 november
2004, (vraagnummer 2040503260).