Ingezonden persbericht


Utrecht, 22 november 2004
GEEN OVEREENSTEMMING CAO JEUGDZORG 2004

De werkgevers en de werknemers in de Jeugdzorg hebben geen overeenstemming bereikt over een CAO in 2004. Na een jaar onderhandelen en een kort geding over de opbouw van de eindejaarsuitkering liggen de voorstellen van de Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep) en de vakbonden nog te ver uit elkaar, zo bleek 19 november in een laatste poging om tot een resultaat te komen.

De werkgevers in de jeugdzorg hebben geen enkele financiële ruimte om de arbeidsvoorwaarden van de werknemers te verbeteren. De MOgroep wil niet dat het resultaat van het CAO-overleg leidt tot aantasting van het budget van de zorg voor de jeugd en de daarmee samenhangende werkgelegenheid.

De MOgroep heeft overigens beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in het kort geding over de opbouw van de eindejaarsuitkering. Belangrijke reden hiervoor is dat het vonnis een aantal juridische onduidelijkheden bevat dat opheldering vereist. Indien het overleg met de bonden tot een CAO 2004 had geleid, had de MOgroep het hoger beroep kunnen intrekken. De uitspraak in het hoger beroep zal definitief de hoogte van de eindejaarsuitkering 2004 bepalen.

De werkgevers richten hun vizier nu op 2005. Ook dan wordt de branche gedwongen om te kiezen tussen zorg voor jeugd of verbetering van arbeidsvoorwaarden van werknemers.


---

Perscontacten:
Onno Hoorn, persvoorlichter, 030 - 298 35 61 of 06 - 21 84 73 72