Ingezonden persbericht


Meridea en Gemplus beveiligen mobiel bankieren

Extra beveiligingslaag voor Java-gebaseerde mobiele bancaire diensten

Helsinki, 22 november 2004 - Meridea Financial Software Ltd., leverancier van bankier- en beleggingsapplicaties voor klantinteractie voor banken en financiële instellingen, en Gemplus International S.A., leverancier van smartcard-oplossingen hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om te kunnen voldoen aan de strikte beveiligingseisen van de Europese banksector.

Om aantrekkelijke en veilige financiële diensten voor de nieuwste mobiele toestellen te kunnen leveren, maakt de gezamenlijke applicatie gebruik van Java-technologie voor de communicatie tussen het mobiele toestel en de SIM-kaart. Dit zorgt ervoor dat de Java-applicatie opgesplitst kan worden, zodat vertrouwelijke informatie veilig op de SIM wordt opgeslagen terwijl het grootste deel van de applicatie op het toestel staat. De applicatie is gebaseerd op Java 2 Micro Edition en garandeert een gebruikersvriendelijke en aantrekkelijke 'look & feel' voor de eindgebruiker. Op deze manier kunnen banken hun klanten onderscheidende diensten bieden, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over risico's voor het gebruik van het mobiele kanaal.

"Gemplus investeert al geruime tijd in de mogelijkheden van de Java Card SIM voor financiële applicaties. Dit leidde al tot successen in België en Zuid-Korea. Door de snelle opkomst van toestellen die Java ondersteunen, kunnen wij deze ervaring ook benutten voor de nieuwste mobiele telefoons. En nu we samenwerken met Meridea, één van meest vooraanstaande leveranciers van financiële software, kunnen we over de ervaring beschikken om ons aanbod commercieel succesvol te maken", zegt Philippe Vallee, Executive Vice-president Telecom Business Unit bij Gemplus.

Bovendien biedt de SIM beveiligde authenticatie en opties voor het genereren van digitale handtekeningen. Door de directe interactie met het toestel kan de eindgebruiker de financiële data die op het toestel is opgeslagen raadplegen en transacties offline voorbereiden als er geen netwerkdekking is.

"Door de strenge eisen van de banksector moet onze software ingezet kunnen worden met krachtige authenticatie en legitimatiemogelijkheden die goed beveiligd zijn opgeslagen in het geheugen van mobiele telefoons. De SIM-kaart zit in ieder GSM/GPRS/UMTS/i-Mode-toestel en staat bekend om de krachtige beveiliging. Gemplus heeft inmiddels belangrijke vorderingen gemaakt met Java SIM-technologie en door deze samenwerking kunnen we onze software integreren met de Java Card SIM."

###

Gemplus:
Gemplus International S. A. (Euronext: LU0121706294 -GEM en Nasdaq:GMP) heeft als wereldwijd leverancier van smartcard-technologie inmiddels vier miljard smart cards verkocht. Met een focus op beveiliging en met 2400 geregistreerde patenten levert Gemplus een uitgebreide reeks draagbare, gepersonaliseerde oplossingen op het gebied van identificatie, mobiele telefonie, publieke telefonie, financiële dienstverlening, retail, transport, gezondheidszorg, WLAN, Pay TV, e-governement en toegangscontrole.

Meridea:
Met de oplossingen van Meridea Financial Software Ltd. kunnen retailbanken hun klanten zeer eenvoudige en toegankelijke bancaire diensten aanbieden. De Meridea Product Suite (MPS) is een compleet softwarepakket voor het beheer van klantinteractie. De oplossing biedt snelle en kosteneffectieve verbetering van interactie met de klant doordat het klanten op een eenduidige manier de mogelijkheid geeft via verschillende kanalen te communiceren met de bank en andersom. Op die manier kunnen financiële instellingen hun omzet maximaliseren en zeer flexibel opereren. Meridea Smart Client Edition is een onderdeel van MPS en was de eerste volledige oplossing voor mobiel bankieren. Deze oplossing biedt banken de vrijheid om hun klanten altijd en overal optimale service te bieden, ook als ze geen verbinding hebben met een draadloos netwerk. Meridea is in 2001 opgericht door Accenture, Nokia, de Finse financiële instelling Sampo en investeringsmaatschappij 3i. Momenteel werken er 100 mensen bij Meridea, dat zijn hoofdkantoor in Helsinki, Finland, heeft. Het bedrijf is ook vertegenwoordigd in Scandinavië, Benelux, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Singapore.