Ministerie van Buitenlandse Zaken

Joegoslavië-tribunaal herkozen

MINBZ:Nederlandse rechter Joegoslavië-tribunaal herkozen Mr A.A.M. (Fons) Orie (geb. 1947)

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Datum: 22 november 2004

Nederlandse rechter Alphons Orie herkozen als rechter Joegoslavië-tribunaal

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag 19 november 2004 de Nederlander mr. A.M.M.(Fons) Orie gekozen als rechter in het Joegoslavie-tribunaal in Den Haag. De Nederlandse regering had Orie, die in 2001 voor de eerste maal werd gekozen, voor een nieuwe termijn van vier jaar voorgedragen.
In totaal koos de Algemene Vergadering der Verenigde Naties 14 rechters van het Internationaal Tribunaal voor het Voormalige Joegoslavië.

Fons Orie (geboren 1947) studeerde rechten aan de Universiteit Leiden, waar hij vervolgens van 1971 tot tot 1980 als docent strafrecht werkzaam was. Van 1980 tot 1997 was hij advocaat in Den Haag met als specialisatie internationale strafzaken en de behandeling van strafzaken voor de Hoge Raad. In de laatste twee jaar van die periode werkte hij als verdediger bij het Joegoslavië-tribunaal, waarbij hij in het bijzonder vraagstukken betreffende de rechtsmacht van het Tribunaal en het verhoren van deskundigen behandelde. In 1997 werd hij benoemd tot raadsheer (rechter) in de Hoge Raad der Nederlanden. In verband met zijn benoeming in het Joegoslavië-tribunaal kreeg hij daar in 2001 buitengewoon verlof.

Het Internatonaal Tribunaal voor het Voormalige Joegoslavië (Engels: Internation Criminal Tribuna for the Former Yugoslavia, afkorting ICTY) werd op 25 mei 1993 opgericht door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (resolutie 827) in reactie op de ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht in de gewelddadige conflicten op het grondgebied van het voormalige Joegoslavië. Op voorstel van de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Bouthros Bouthros-Ghali kreeg het tribunaal Den Haag als vestigingsplaats.

Het ligt in de bedoeling dat de zojuist benoemde groep rechters de werkzaamheden van het tribunaal tot een afronding zullen brengen. De lopende onderzoeken zullen dit jaar worden afgesloten en de berechtingen in eerste aanleg moeten uiterlijk in 2008 worden voltooid. Het tribunaal beperkt zich tot de berechting van de verdachten van de ernstigste misdrijven die bekend zijn. De laatste zaken in hoger beroep zullen uiterlijk in 2010 eindigen.

///