Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 22-11-2004

Kabinet wil af van verkokering jeugdbeleid

Om een einde te maken aan een ingewikkeld en verkokerd systeem van instanties die zich met kinderen en jongeren bezighouden, wil het kabinet het roer omgooien. Drie instanties moeten per levensfase van het kind het voortouw nemen in de samenwerking tussen de diverse instanties. De drie regisseurs zijn: het consultatiebureau voor kinderen tot 4 jaar, de school voor schoolgaande kinderen en het regionaal Meld- en Coördinatiecentrum voor kinderen die niet meer op school zitten.

Deze drie moeten er voor zorgen dat gebeurt wat nodig is om te voorkomen dat jongeren al vroeg leerachterstanden oplopen, school verlaten of het criminele pad op gaan. De gemeenten zijn er verantwoordelijk voor dat uitvoerende instanties komen tot algemene afspraken over samenwerking. Bovendien moeten ze tot een noodprocedure komen, waarin staat hoe een gemeente een doorbraak kan forceren als de uitvoerende instanties er niet uitkomen en het kind tussen wal en schip dreigt te vallen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met deze voorstellen in het kader van de Operatie Jong.

In een aantal gemeenten zal een jaar lang gekeken worden hoe deze nieuwe werkwijze vorm kan krijgen. Het kabinet streeft ernaar hiervoor binnen enkele maanden een overeenkomst af te sluiten met 10 tot 15 gemeenten en de provincies waarin deze gemeenten liggen. Op basis van de ervaringen wordt bekeken of wetten en financiële kaders bijgesteld moeten worden. `Het kabinet wil de gemeenten geen blauwdruk opleggen. Daarom kiezen we voor zo'n termijn waarin de nieuwe werkwijze vorm kan krijgen. Waar loop je tegenaan als je zo wil samenwerken, daar moeten we achter komen', aldus staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS), coördinerend bewindspersoon jeugdbeleid.

Het kabinet stemde vrijdag ook in met twaalf plannen van aanpak, die de bij jeugd betrokken ministeries de afgelopen tijd in het kader van de Operatie Jong hebben ontwikkeld. Het gaat daarbij ondermeer om het opzetten van een sluitend zorgnetwerk rondom scholen, zodat jongeren met problemen goed opgevangen en begeleid kunnen worden. Verder wil het kabinet stimuleren dat in 2007 minimaal 100 gemeenten dagarrangementen aanbieden, waardoor leerlingen een aansluitend aanbod van onderwijs, overblijf, cultureel, sportieve en educatieve activiteiten krijgen. Dit voorkomt enerzijds dat jongeren gaan `rondhangen', terwijl het moeders de mogelijkheden biedt om te gaan werken.

Om tot een betere informatie-uitwisselingen tussen bij de jeugd betrokken instanties te komen, moet er één landelijk raadpleegbare Verwijsindex Risicojongeren komen. Deze elektronische index geeft per jongere aan welke instellingen een dossier van de betreffende jongere heeft. Om zo goed mogelijk in te spelen op de (dreigende) problemen van jeugdigen, moet er een Jeugdmonitor (een JeugdAEX) komen. En er komt een databank met informatie over welke soorten hulp effectief zijn.

Het kabinet wil verder dat jeugdigen die in aanraking komen met justitie beter begeleid worden want te veel jongeren recidiveren vroeg of laat. Niet alleen tijdens het traject van aanhouding en straf, maar juist ook daarna. om zo ook de recidive bij jongeren terug te dringen. Uit internationaal onderzoek blijkt namelijk dat goede nazorg een gunstig effect heeft op de effectiviteit van sancties.