Partij van de Arbeid


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het gevaar van HIV-besmetting als gevolg van lekkende dialyseapparatuur


1.

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat bij vijf Nederlandse dialysecentra lekken zijn geconstateerd in bloedscheidingsfilters die worden gebruikt in dialyseapparatuur voor nierpatiënten? Zo ja, kunt aangeven wanneer u hiervan op de hoogte was?


2.

Is al sinds mei 2004 bekend dat de filters van de dialyseapparatuur lekken vertonen? Zo ja, kunt u aangeven wat is ondernomen om de mankementen te verhelpen?


3.

Kunnen de lekken in de filters van de dialysemachines ertoe leiden dat patiënten besmet raken met infectieziekten als het HIV-virus en hepatitis? Is het correct dat tot op heden volstrekt kan worden uitgesloten dat van overdracht van ziekten sprake is geweest?


4.

Herinnert u zich het onderzoek van de arbeidsinspectie binnen zorginstellingen , het Inspectierapport naar het infectieziektepreventiebeleid in zorginstellingen ? Kunt u aangeven hoe het mogelijk is dat er in zorginstellingen ondanks de vele waarschuwingen uit onderzoek en advies, zich nog altijd situaties voordoen waarbij de veiligheid niet gegarandeerd kan worden voor bescherming tegen infectieziekten?


5.

Is het correct dat ondanks snel ingrijpen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het risico op ondeugdelijke filters nog niet geheel is geweken? Wat gaat u ondernemen om op korte termijn te kunnen garanderen dat het infectieziektebestrijdingsbeleid in zorginstellingen in het algemeen en de veiligheid van filters in dialysemachines in het bijzonder op orde zijn?


-----------------------

'Lek in dialysemachines kan leiden tot HIV-besmetting'
ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2 maart jl., «Arbeidsinspectie: verpleeg- en verzorgingshuizen onderschatten risico op Hepatitus B».
Infectiepreventie in ziekenhuizen - Hiaat tussen kennis en gedrag, Inspectie voor de gezondheidszorg, mei 2004



---- --