Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
106
Vragen van de heer drs. R. Vriezen,
(ingekomen 22 november 2004)

Tijdens de vergadering van de wijkraad Vleuten-De Meern werd tijdens het agendapunt wijkwelzijnsgelden het onderwerp De Schakel opgevoerd door de directeur van de wijkwelzijnsorganisatie De Haar.

Door de directeur werd o.m. aangegeven dat het sociaal-cultureel centrum De Schakel in plaats van 1680 m2 nog slechts ca. 750 m2 zal omvatten. De reden hiervoor zou zijn dat er onvoldoende middelen beschikbaar zouden zijn voor de exploitatie van De Schakel. Volgens de directeur zou er een structureel tekort zijn op de begrote exploitatie van ca. EUR 200.000,- . Tevens gaf de directeur aan dat dit de uitkomst was van een nieuw toegepaste systematiek die er op neer komt dat Vleuten met 750 m2 eigenlijk nog ruim wordt bedeeld.

Dit college heeft eerder al aangegeven dat een al uitgekleed sociaal-cultureel centrum De Schakel opgeleverd zou worden voor eind 2004. Vervolgens heeft u er voor gekozen om de voorkeur te geven aan de bouw van schoollokalen op de grond die voor De Schakel bedoeld was waardoor de vergunningprocedure voor De Schakel opnieuw moest worden doorlopen. Weer uitstel.

De gemeenteraad van Vleuten-De Meern had overigens in 2000 al de plannen voor dit sociaal-cultureel centrum goedgekeurd.


Dat leidt ons tot de volgende vragen:

1. Is het juist dat u opnieuw bezig bent met het nog verder terugbrengen van de omvang van De Schakel dan al is gebeurd en wel tot ca. 750 m2 in plaats van de reeds eerder door dit college goedgekeurde 1680 m2?
2. Is het juist dat dat het gevolg is van het te kleine budget, structureel een tekort van EUR 200.000,- dat de wijkwelzijnsorganisatie van het college krijgt om dit centrum te exploiteren?
3. Wat is de reden dat u opnieuw een voorziening probeert te torpederen in een gebied dat structureel achtergesteld wordt bij het centrum van de stad waar miljoenen donaties incidenteel en structureel gaan naar, de naam MUZIEKPALEIS geeft het al aan?
4. Heeft u de gebruikers van De Schakel al geïnformeerd over het Schakeltje dat u nu van plan bent te gaan bouwen? En wat zijn de gevolgen voor deze gebruikers?
5. Houdt deze fundamentele wijziging van de voorgenomen omvang van De Schakel ook in dat u een nieuwe vergunningprocedure moet gaan starten? En wat zijn daarvan de evt. consequenties in de tijd voor het gereedkomen van de nieuwbouw?
6. Kunt u aangeven sinds wanneer deze zgn. nieuwe "komt ons goed uit" systematiek van toepassing is verklaard en of die ook geldt voor de wijkwelzijnsorganisaties in de stad zelf?
7. Bent u met ons van mening dat, mocht de bijstelling van de omvang van De Schakel juist zijn, u voor de inwoners van Vleuten en Haarzuilens door uw handelwijze volstrekt onbetrouwbaar overkomt?


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 14 december 2004)


1. De omvang van het oorspronkelijke ontwerp van de Schakel bedroeg 1680 m2. Dit was inclusief 400 vierkante meter bestemd voor een commercieel te exploiteren grand café. Uit marktonderzoek is gebleken dat hiervoor geen belangstelling bestond. Vervolgens is nagegaan of het aantal vierkante meters van het oorspronkelijke ontwerp zou kunnen worden teruggebracht zonder nieuwe langdurige planprocedures. Dat bleek mogelijk. Het aantal vierkante meters is in het ontwerp teruggebracht tot 1.125 m2.
2. De Wijkwelzijnsinstelling De Haar heeft aangegeven niet alle 1125 m2 nodig te hebben en te willen afnemen. Dit betekent dat naar globale schatting 400 m2 aan derden zal worden verhuurd. Deze huuropbrengsten moeten in beginsel voldoende zijn om de Schakel binnen het huisvestingsbudget van De Haar te exploiteren. Het daarbij aanwezige financiële risico, in verband met huurderving, is voor rekening van de gemeente Utrecht ( Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling/afdeling Welzijnszaken.
3. Het College levert een uiterste inspanning om binnen de financiële mogelijkheden een volwaardige welzijnsaccommodatie in Vleuten/de Meern te realiseren. Om dit mogelijk te maken gaat - zoals uit het antwoord op vraag 2 blijkt - het College financiële risico's daarbij niet uit de weg. Het College neemt afstand van de door u gebezigde termen als "torpederen" en "structureel achtergesteld" en de daarmee samenhangende stemmingmakerij.
4. Over het besluit om het aantal vierkante meters van de nieuwe Schakel terug te brengen van 1.680 m2 naar 1.125 m2 is regelmatig overleg gevoerd met WWO De Haar en met de gebruikers van de Schakel. In de nieuwe Schakel is het aantal vierkante meters voor welzijnsactiviteiten hoger dan in de huidige situatie.
5. Voor de nieuwbouw van de Schakel is het voeren van een procedure ex artikel 19 lid 2 wet Ruimtelijke Ordening noodzakelijk. Een dergelijke procedure duurt tussen de vier en zeven maanden. Zoals u weet is de start van deze procedure gekoppeld aan de aanvraag bouwvergunning. Deze bouwaanvraag zal in januari/februari 2005 plaatsvinden. Een definitieve planning zal u voor 23 december worden toegestuurd.
6. Het College werkt systematisch aan het op een inhoudelijke en financieel verantwoorde wijze realiseren van een volwaardige wijkwelzijnsaccommodatie in Vleuten/de Meern. Deze nieuwe accommodatie zal in 2006 haar deuren kunnen openen. Binnen deze planmatige aanpak is het niet duidelijk wat u bedoelt met de "komt ons goed uit systematiek".
7. Het College heeft geen waardering en begrip voor uw mening om het oplossen van ruimtelijke, financiële en organisatorische problemen - om te komen tot een volwaardige welzijnsaccommodatie in Vleuten/de Meern - als onbetrouwbaar te (dis)kwalificeren. Zoals uit ons antwoord blijkt waren en zijn wij bereid de Schakel te realiseren en liggen de beperkingenbij de wijkwelzijnsinstelling.


---- --