Gemeente Gouda


speelplek gerealiseerd door wijkbewoners (22/11/2004)

Aan de Punterwerf in Gouda is op 21 november 2004 door Sinterklaas en Ton van Huut (wethouder actieve wijkaanpak) op feestelijke wijze een nieuwe speelplek geopend. De speelplek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen buurtbewoners, wijkteam, gemeente en sponsors. Zelfwerkzaamheid en doorzettingsvermogen van buurtbewoners in combinatie met veelvuldig overleg tussen alle betrokken partijen waren de belangrijkste succesfactoren van dit initiatief.

De speelplek aan de Punterwerf is eind 2002 opgeheven vanwege de nota Speelvoorzieningen. In de nota is wel een mogelijkheid geboden aan bewoners om een nieuwe speelplek te realiseren wanneer zij daarvoor zelf de middelen realiseren. Bewoners van de Punterwerf en directe omgeving, hebben deze mogelijkheid gegrepen en zich gebundeld in speeltuinvereniging De Punt.

De speeltuinvereniging is op zoek gegaan naar sponsors voor een bijdrage en is ook actief geweest om geld te genereren door deel te nemen aan braderieën en rommelmarkten. Daarnaast heeft het initiatief een enorme impuls gekregen na het werkbezoek van burgemeester en wethouders op 27 april 2004. Uiteindelijk is het wijkteam Plaswijck de hoofdsponsor omdat het de grootste financiële bijdrage heeft geleverd. Het wijkteam heeft hiervoor het zogenaamde 3 euro budget aangesproken. Jaarlijks wordt door de gemeente 3 euro per inwoner van een wijk beschikbaar gesteld aan wijkteams om suggesties uit te voeren van bewoners waarmee de leefbaarheid in de wijk verbetert.

buurtbewoners en sponsors
Nadat het benodigde geld binnen was, is voor de uiteindelijke realisatie van de speeltuin een groot beroep gedaan op de inzet van de buurtbewoners zelf. Zij hebben meegeholpen met scheppen, kruien, straat- en tegelwerk, koffie brengen en nog veel meer. Dankzij deze vrijwilligers is de speelplek nu gerealiseerd. Met de buurtbewoners is afgesproken dat zij tijdens en na afronding van de werkzaamheden toezicht houden op de speelplek, zodat de speelplek lang bruikbaar blijft. De sponsors die een financiële bijdrage hebben geleverd voor de speelplek zijn: wijkteam Plaswijck, Rijwielhandel Nomen, Autobedrijf van Loon, Klein en Partners Financieel adviesbureau, Wonen Van Vliet, Woonstichting Ter Gouw, Boot Accountants en Belastingadviseurs en Nutricia Nederland.

wijkaanpak
Dit project is een van de vele projecten dat begeleid wordt door de gemeentelijke afdeling wijkaanpak. Al jarenlang vormt wijkaanpak een speerpunt van het gemeentelijk beleid. Wijkaanpak staat in Gouda voor een manier van werken in de wijken waarin de vragen van bewoners centraal staan. Aan de Goudse wijkaanpak werken de wijkteams, de drie Goudse woning corporaties, de politie, de Stichting Welzijn Gouda en de gemeente Gouda samen aan de verbetering van de woon- en leefomgeving in de wijken.


-- einde bericht --