Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 november 2004


Vragen van de leden Albayrak en Timmermans (beiden Partij van de Arbeid) aan de minister van Justitie over een pasjessysteem om drugstoerisme tegen te gaan


1.

Kent u het artikel in De Volkskrant "Maastricht: coffeeshops naar de grens"?


2.

Hoe beoordeelt u het initiatief van burgermeester Leers om een 'wietboulevard' aan te leggen?


3.

Verwacht u dat de overlast van drugstoeristen door de 'wietboulevard' zal afnemen? Zo nee, waarom niet? Brengt de 'wietboulevard' een intensivering van de handhaving door de politie op deze plek met zich mee en wat is daarvan het gevolg voor de politiecapaciteit elders in de stad?


4.

Bent u voornemens om met een proefproject een pasjessysteem in te voeren in Maastricht om het drugstoerisme terug te dringen? Wanneer wilt u dit project starten?


5.

Heeft u met burgermeester Leers afspraken gemaakt over 'twee harde voorwaarden aan het proefproject'? Zo ja, welke concrete maatregelen vloeien voort uit die afspraken en hoe zijn deze vastgelegd?


6.

Waarom verwacht u meer heil van het pasjessysteem dan van de 'drugsboulevard'bij het terugdringen van de overlast van het drugstoerisme? Kunt u dit kwantificeren?


7.

Hoe groot acht u de kans dat de drugstoeristen hun toevlucht zullen zoeken tot andere (grens)steden zoals Roosendaal, Heerlen, Roermond en Eindhoven? Zo nee, op basis van welke analyse komt u tot dit oordeel?


8.

Mocht het drugstoerisme zich vervolgens toch verplaatsen, wordt dan ook in deze steden een pasjessysteem ingevoerd?




Volkskrant 20 november 2004



---- --