Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA steunt de eis van de Vlaamse ziekenhuizen en vraagt onmiddellijke splitsing van de gezondheidszorg (22/11/04)

De Nieuw-Vlaamse Alliantie stelt tevreden vast dat steeds meer mensen overtuigd zijn van de noodzaak van een onmiddellijke splitsing van de gezondheidszorg. Op hun Staten Generaal formuleerden de Vlaamse ziekenhuizen scherpe kritiek aan het adres van minister Demotte. De maatregelen die hij voorstelt zijn ontoereikend en zullen hoogstens wat kleine ongelijkheden wegwerken. Bovendien zijn het blinde maatregelen die iedereen even hard treffen, zowel wie kwistig is als wie zuinig is.
De N-VA steunt de eis van de Vlaamse ziekenhuizen en wil het voortouw nemen in de discussie over de splitsing.

Voor de N-VA is het van het grootste belang dat Vlaanderen werkt aan een kwalitatief hoogstaande, betaalbare en toekomstgerichte Vlaamse gezondheidszorg. De dagelijkse praktijk wijst uit dat dit alleen op Vlaams niveau kan. Daarom is een onmiddellijke splitsing van de gezondheidszorg een terechte eis.

ABAFIM berekende bovendien dat de financiële transfers via de sociale zekerheid sinds 2000 stijgen met gemiddeld 0,13 miljard euro per jaar. Voor 2003 resulteerde dit in een overdracht van Vlaanderen naar Wallonië van 3,74 miljard euro. Dat deze transfer niets te maken heeft met een rechtvaardige solidariteit, blijkt onder meer uit het overzicht van medische tests in ziekenhuizen. De eerste 24 plaatsen worden ingenomen door ziekenhuizen in Brussel of Wallonië. De 35 zuinigste ziekenhuizen zijn allemaal Vlaamse ziekenhuizen.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie voelt zich gesteund door de meerderheid van de Vlaamse bevolking en plaatst de onmiddellijke splitsing van de gezondheidszorg op de agenda van het Forum. De partij herhaalt dat verdere stappen in de staatshervorming beide gemeenschappen ten goede komen en niet haaks staan op solidariteit. Weigeren het debat te voeren zou echter getuigen van een fatale kortzichtigheid.

Auteur:
algemeen voorzitter
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be